Процесите, свързани с патологични изменения в бъбреците и уринарния тракт не винаги протичат симптоматично. Обикновено проявите са късни и често твърде болезнени, особено що се касае за камъни в бъбреците. Бъбречната криза е една от най-драматичните и болезнени състояния в медицината и много често потърпевшите за първи път разбират, че имат проблем едва в спешния кабинет на уролога или нефролога.

Една от най-честите патологии е свързана с формирането на твърди структури, познати като камъни в бъбреците (уролитиаза). Факторите, които могат да благоприятстват появата им са генетична предиспозиция, системна дехидратация, богати на оксалати и пурини храни, висока консумация на сол и хронични състояния и заболявания, като хронична бъбречна болест, уролитиаза, хиперкалциемия (високо ниво на калций в кръвта), хиперурикемия (високо ниво на урати в кръвта), подагра, заседнал начин на живот и др.

Как се образуват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците се формират, когато в урината се натрупат определени минерали и други вещества, които образуват твърди кристали. Тези кристали постепенно се сгъстяват, съединяват и формират твърда маса, позната като камък. Процесът на образуване на камъните може да е различен в зависимост от типа им, но най-често те се изграждат поради прекомерно наличие на определени вещества в урината.

Пурини

Пурините са химични съединения, важни за метаболизма на нуклеиновите киселини (РНК и ДНК) в организма. Когато пурините се разграждат в организма, те образуват пикочна киселина, която се извежда през бъбреците в урината. Когато има нарушен метаболизъм на пурините и нивата им в кръвта се повишат, пикочната киселина може да се натрупа в организма и да доведе до проблеми като подагра и образуване на уратни камъни. Ексесивната продукция на пикочна киселина в организма може да се дължи на различни фактори, като наследствени аномалии в метаболизма на пурини, проблеми със синтеза на ензимите, отговорни за метаболизма на пурините или дисфункция на бъбреците.

Пурини могат да се натрупат и при висок прием на храни, богати на химичното съединение. Най-често това са алкохол, червени меса, морски дарове и някои видове зеленчуци. Подобен хранителен режим повишава нивата на пикочна киселина и естествено, крие риск за образуването на уратни камъни в бъбреците.

Въпреки че пикочната киселина е свързана с уратните камъни, не всички камъни в бъбреците са такива. Оксалатните камъни, които са най-често срещаните, се формират при натрупването на оксалати и по подобие на пурините, образуват свои специфични твърди кристали.

Оксалати

Оксалатите са соли на оксаловата киселина, която се съдържа в някои храни, като шоколад, спанак, ръж, царевица и др. Рисковите фактори при образуването и на тези камъни в бъбреците са подобни на уратните. Сходни са и симптомите - от леки до тежки, придружени с болка в областта на бъбреците и гърба, болка при уриниране, уроинфекции и хематурия (кръв в урината).

Може ли да се спре или забави процеса по образуване на камъни в бъбреците?

Като всеки процес и уролитиазата зависи от определени фактори, съобразени с формирането и. Конкретни мерки и действия могат да окажат благоприятно въздействие относно скоростта и степента на образуване на бъбречни камъни. Повишената и правилна хидратация помага да се разрежда урината и да се намали концентрацията на минералите, образуващи камъни. Съобразена диета, физическа активност, ограничена консумация на алкохол, са все мерки, които облекчават и забавят процеса на уролитиаза. Проблемът на мерките, свързани с промяна на начина на живот е в трудното придържане към дадения режим. А и понякога в надпреварата с времето, както пеят Ролинг Стоунс, ..."can"t get no satisfaction" и тогава за профилактика и превенция на нови инциденти в помощ могат да влязат продукти с натурален състав, които да индуцират защитни механизми в организма и да възпрепятстват или забавят естествения ход на една потенциално зараждаща се патология или такава, за която има налице висока експозиция на рискови фактори за възникването й.

В помощ на превенцията и профилактиката

На българския фармацевтичен пазар съществуват два иновативни продукта - ЛитоПро саше и ЛитоПро ОХ саше, насочени към нормалното функциониране на уринарния тракт, които имат активно и доказано отношение към уратните и калциево-оксалатните камъни. Активните им съставки са насочени към нормализиране на алкално-киселинния баланс на урината, намаляване на пикочната киселина и от там възпрепятстват образуването на кристали, намаляват концентрацията на оксалова киселина и имат противовъзпалителен и аналгетичен ефект.

Защо pH на урината е толкова важна?

Екстремно високото или ниско pH на урината може да бъде вредно за бъбреците, тъй като твърде алкалната или киселинна среда спомагат за образуването на камъни. Например, твърде алкалната урина е предпоставка за формиране на фосфатни камъни, докато киселинната е благоприятна среда за оксалатните. Бъбречната тъканна структура е също зависима от нивата на pH. Екстремните стойности водят до възпаление и химична или механична увреда. Високите и ниски стойности на pH могат да компрометират средата за растеж на полезни бактерии и да насърчат развитието на патогенни, които са в тясна връзка с уриналните инфекции.

Снимка: Shedirpharma

Какво прави ЛитоПро и ЛитоПроОХ ефективни?

В състава на двата препарата присъстват цитратни соли (магнезиев/калиев), ензими, билкови екстракти, прекурсорни метаболити и мастни киселини. Или всичко необходимо, за да се обезщети един благоприятен процес чрез различни механизми, които работят синергично и взаимно се потенцират в грижата за уринарния тракт.

Общите съставки в двата продукта са калциевият и магнезиевият цитрати, чиито соли имат способността да улавят свободните оксалати в урината и по този начин да забавят растежа на вече формираните кристали, но и да възпрепятстват образуването на нови. Освен това те алкализират урината и така допълнително създават неблагоприятна среда за нови формирования.

Действието на Витамин В6 (пиридоксин) като важен играч в метаболизма на аминокиселини, в контекста на уролитиаза е в ускоряването на метаболизма на глицин и цистин. Тези аминокиселини могат да се свържат с оксалатите в урината и да образуват оксалатни камъни, особено ако нивата на оксалати са високи. Изследвания доказват, че пиридоксинът спомага за намаляване на нивата им, с което се намалява риска от образуване на оксалатни камъни.

Какво повече?

Инолинът, извлечен от цикория в състава на ЛитоПро саше, има потенциал да подобри функцията на бъбреците чрез подпомагане на филтрирането и елиминацията на отпадните продукти от организма.

Препаратът ЛитоПро Ох саше е с обогатена формула, съдържаща екстракт от билката Чанка пиедра, РЕА и бромелаин. Какво влияние оказват тези съставки върху уролитиазата и целия уринарен тракт?

Растението Чанка пиедра в препарата ЛитоПроОХ е известно в науката като Phyllanthus niruri и се използва в традиционната медицинапозната като детоксикиращо и диуретично средство, което може да помогне за разтварянето и премахването на камъни в бъбреците или жлъчката. Съдържа активни съставки като фитохимикали и флавоноиди, за които има данни, че притежават противовъзпалително и противомикробно действие.

Друга активна съставка с противовъзпалителен механизъм в същия препарат е ензимът бромелаин, извлечен от стъблата и плода на ананаса. Той спомага и за по-добрата ефективност на антибиотичното лечение и за него има ограничени данни, че може да разгражда определени протеини, спомагащи в образуването на някои видове камъни в бъбреците.

По линия на възпалението, но този път с изявен аналгетичен ефект, в състава на препарата влиза и мастната киселина Палмитоилетаноламид (Palmitoylethanolamide, PEA). Тя принадлежи към групата на натуралните ендоканабиноиди. Действието й се изразява чрез връзка с канабиноидните рецептори в тялото и по този начин участва в различни процеси, които намаляват степента на възпаление и болка. Известен е със своите противовъзпалителни и противофибринолитични свойства.

В природата на човека е да търси специализирана помощ при остра нужда или изтощаваща болка. Дефинитивно лечение за голяма част от медицинските състояния може и да няма, но има възможност за контрол и възстановено качество на живот. Затова днес здравните власти на развитите държави не пестят средства за профилактика и превенция на хронични състояния чрез скрининг и контрол върху рисковите фактори, защото лечението винаги излиза по-скъпо. А най-скъпо излиза на пациента.

*Хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Разнообразната и балансирана диета е важна за водене на здравословен начин на живот. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Lithopro OX - Т222101317/10.5.2021; Lithopro - Т222101316/10.5.2021


Материалът е подготвен за Phoenix Pharma.