Кърменето е естествен биологичен процес при всички бозайници, включително и човека и неговите функции не са свързани само с физическото оцеляване на бебето, докато стомашният му тракт се развие и "подготви" за разнообразието чужди хранителни продукти. Кърменето всъщност може да повлияе на здравето и развитието не само на детето, но и на човека през целия му живот.

България е приела държавна политика за насърчаване на естественото хранене на децата в кърмаческа възраст, но сред родилните домове често се намира медицински персонал, който има неубедителни данни за вредата от кърмата, особено, ако тя продължи да е ексклузивна храна за детето след 2-рия месец. Защо? Ами защото така...

Безспорният факт е, че кърменето осигурява здраво физическо и емоционално развитие с редица предимства както на детето, така и на майката:

Кърмата е идеалната храна за новородени

Ако кърмата милиони години е била основен ресурс за прехрана на всички млекопитаещи, в случай, че те се раждат далеч по-автономни от човешкото бебе, няма никаква причина да смятаме, че само защото сме създали хранителна индустрия, която може да замени всичко естествено с изкуствено, сме изключение от правилото и кърмата на човешката майка може да е по-непълноценна от което и да е сухо мляко. Тя е била и продължава да бъде идеалната храна за новородените и най-доброто, което Природата е дала. Кърмата подсигурява на детето всичко необходимо за здравия растеж през първите 6 месеца от живота му.

Макар да има изобилие от изкуствени адаптирани млека, все още в някои по-отдалечени места на страната се ползва като заместител на майчината кърма краве мляко. То е бедно на желязо, но не само това го прави неподходяща храна за бебетата до 6 - месечна възраст. То е потенциална причина за редица детски болести.

Кърмата гарантирано има всички полезни хранителни вещества, без значение какво консумира майката (за да се произведе субстанцията, наречена кърма, от организма на майката са извлечени всички необходими за това вещества. Това прави възможно в страни с високо ниво на бедност и недохранване, децата в кърмаческа възраст да получават всичко необходимо като хранителни вещества.) Същото обаче не може да се каже за промишлено произвежданите изкуствени храни, колкото и обогатени с витамини и минерали да са те, защото понякога, както помни историята, е възможно да се допуснат производствени грешки в състава им, които да доведат до забавен растеж, неврологични смущения и др.

Никой не знае по-добре от вашето бебе какво количество и на колко време трябва да се храни

Темата за баланса на хранителни вещества е друга причина първенец в това отношение да е майчината кърма. Различните седмици и месеци на детето, смяната на сезони и температурните разлики трудно могат да се управляват с унифицирани храни, колкото и прецизно да са изготвени. Майчината храна обаче извършва автоматично всички настройки при най-малки отклонения. Дори ако бебето е по-лакомо или има засилена нужда от хидратация, кърмата съобразява и това като дозира и балансира съотношението на вода, въглехидрати и мазнини в кърмата. Ако две бебета на еднаква възраст се кърмят едното винаги на открито, лятно време при естествената външна температура, а другото - на затворено при климатизация, техните сукателни нужди са различни, както и състава на кърмата на майката. Това е една от причините бебетата, които се хранят с кърма, да нямат отклонения в теглото, особено ако сучат тогава, когато заявяват нужда за това или т.нар. "при поискване". Да, това може и да затормозява режима на майката и да я поставя в условия на прекомерна зависимост от бебето си, но със сигурност тази отдаденост се възнаграждава в последствие, защото кърмените бебета имат риск 1:3 да напълнеят като възрастни в сравнение с отбитите скоро след раждане деца.

Друго предимство на кърменето "при поискване" е, че така се намалява изцяло нуждата от добавяне на преварена вода, тъй като кърмата се грижи изцяло и за хидратантните нужди на детето. А и водата има своите индивидуални характеристики и със сигурност дори преварена, не е стерилна както майчината кърма. Също така, когато бебето само определя колко пъти и по колко да яде, няма опасност да бъде прехранено или недохранено. Никой друг не може да определи с по-голяма точност от вашето бебе количеството и честотата на хранене. Както децата в дадена възраст варират по ръст и тегло, а като големи някои от тях стават злояди и се засищат от малко, а други са все гладни, така и бебето има строго индивидуални потребности. Разбира се, ако е родено клинично здраво.

Протективната роля на кърмата

Това вече се знае от всички: кърмата съдържа имуноглобулини - антитела, които предпазват. От какво предпазват и как, понякога остава неясно или недообяснено в по-популярните статии.

Т.нар "коластерни имуноглобулини" са важна част от качеството на кърмата като източник на хранителни и защитни вещества за бебето.

На първо място имуноглобулините, предимно от група IgA, които се намират в коластрата и кърмата, играят ролята на първа линия на защита срещу инфекции. Те предотвратяват проникването на бактерии, вируси и други патогени в тялото на бебето, като действат върху повърхностните мембрани на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт.

Имуноглобулините от майчината кърма съдържат антитела срещу множество болести, от които майката е боледувала до момента на раждането. Тези антитела помагат на бебето да се справи с инфекции, докато неговата собствена имунна система не се развие напълно.

IgA имуноглобулините образуват също бариера срещу патогени в храносмилателния тракт на бебето, предпазвайки го от инфекции и разстройства на храносмилането. Коластрата и кърмата съдържат субстанции, които стимулират растежа на полезни бактерии в червата на бебето, като по този начин подпомагат развитието на здравословна микрофлора и подпомагат неговата храносмилателна функция.

Алергиите като честота и сила е също значително по-рядка и лека при кърмените деца, без значение от алергичния профил на майката.

Излишно е да споменавам, че децата, хранени изкуствено, са лишени от цялата тази защита. Това, естествено, не означава, че те са силно уязвими или имунната им система не се развива пълноценно, но при всички случаи майките на такива деца срещат при равни условия повече здравни предизвикателства при подрастването на техните мъничета.

Нещо, което сякаш се пренебрегва

Връзката майка-дете е необходима за емоционалното и психическото развитие на детето и има своите благоприятни ефекти и за самата жена в следродилния период. Потребностите на новороденото са: топлината от допира на човешка кожа, храна, сигурност и безопасност. Всички тези нужди са удовлетворени наведнъж в процеса на кърмене:

Физическият контакт между голата кожа на майката и кожата на бебето, известен като кожен контакт или "кожа до кожа", е важен начин за предаване на сигнали по кожно-галваничен път чрез електрическата проводимост на кожата, подобно на отчитането на различна промяна в емоциите и настроенията, който мери полиграфът. Детекторът на лъжата улавя промяната в електропроводимостта, която се дължи на промяната в нивата на хормони и невротрансмитери, отговорни за емоционалното ни състояние. Бебето усеща с кожата си емоциите и състоянието на майката, затова кърменето трябва да се случва по възможност в спокойна обстановка, когато майката може да се наслади на този момент и да предаде цялата позитивна емоция на своето дете.

Тези емоционални сигнали възникват спонтанно, когато кърмачката държи бебето си на гърда. Емоциите й, като любов, уют и сигурност, които улавя и бебето, допринасят за развитието на емоционалната връзка между тях, но и са прекрасна основа за подсъзнателно усещане на увереност и сигурност по-късно в живота на детето.

Друго, за което малко се говори, е обонятелните рецептори на бебето. Кожата на майката има свой уникален мирис, който може да бъде разпознат от бебето. Той го успокоява и му помага да се чувства защитено в близост до майка си. Много често именно това свойство на бебетата да разпознават безпогрешно миризмата на майка си става повод за т.нар. "кърмаческа стачка", когато детето, без никаква причина, рязко отказва да суче, въпреки че се раздира от рев гладно. Ако ви се случва подобно нещо, проверете дали не сте сменили козметиката за тяло, душ-гела или нещо друго, което да добавя или отнема от собствената ви миризма. Това е особено валидно в периода, когато бебето още не може да отдели във възприятието си, че вие сте отделен човек и изобщо не разбира, че гърдите и лицето над него, което му се усмихва и нежно му говори, докато суче, не са част от него или от магичното му свойство да се появяват всеки път чудодейно, когато ги извика с онзи звук, който неправилно наричаме "плач".

И не на последно място, голата кожа на майката предава топлинни сигнали на бебето, което може да има успокояващ ефект върху него. А ние нима не се стремим цял живот да намерим топлина в живота си?!

Предимства от кърменето и за жената

Матката и женските гърди са тясно свързани. В първите часове след раждането, сученето помага за намаляване на маточното кървене, а след това - за бързото контрахиране (свиване) на матката до естествените й размери. Това се долавя лесно дори при жени, които раждат с цезарово сечение. Макар да избягват по този начин родилните контракции, тези, причинени от засукването на бебето са далеч не толкова болезнени, но биха могли да бъдат и доста силни. Особено в първите дни, докато се настрои организмът на жената и мозъкът започне да изпраща молекули, които действат като болкоуспокояващи.

Някои източници твърдят, че кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото си, докато други са на точно противоположната теза. Моят опит и наблюдение показват, че има редица други индивидуални фактори, които влияят на този процес и нито едното, нито другото, могат да се отдадат изцяло на кърменето. Има обаче нещо, което унифицира всички кърмещи жени - в периода на кърмене външният вид е най-малкия приоритет на жената. Ролята на съблазнителка естествено отстъпва пред майчиния дълг, без да броим денонощното бродене по пижама с помпа в ръка, дезориентацията между ден и нощ и тъмните кръгове под очите - лека гротеска, която след време се посреща с чувство за хумор, умиление и нескрита гордост за тази малка жертва, която само жената - майка е орисана да прави.

Кърменето е естествена контрацепция. Ето, че тук си противореча с предния параграф, в който описах кърмачката като неугледна, бродеща самодива с дълга премяна. Разбира се, че жената в този период на кърмене не е само кърмачка. И естествено, че животът постепенно възвръща естествените си контури и онзи лутащ се човек от мъжки пол, който рядко знае какво точно да прави със своя наследник, започне отново да влиза на фокус и чертите му да стават все по-привлекателни...

По принцип цикълът на жената идва след около 6-7 месеца, въпреки, че се случват и изключения. Онези, които кърмят, докато детето влезе в детска градина, имат голям шанс да не могат да заченат в този период. А и за това има логика, дадена ни от Природата - бременността е хормонална промяна, която натоварва майката и буквално изсмуква от нея важни вещества за новообразуващия се в нея живот. Същото прави и кърмата. Тази протективна за майката роля на кърменето също така осигурява на бебето пълноценното му хранене.

Никой няма право да съди правото на жената да отбие детето, когато тя прецени, или да не кърми

Макар, че повечето случаи на преустановено кърмене идват без предизвестие често поради стрес или емоционални травми, жената има право да определи времето, в което иска да кърми бебето си и само тя единствено, да вземе решение кога да отбие детето. Това, което статията цели, е да даде необходимата информация за ползите от кърменето, но кърмата не е нито панацея, нито прави децата неподатливи на вирусни и бактериални инфекции.

Връзката майка-дете е ексклузивна и в нея няма място за чужди отношения, камо ли за непотърсени коментари. Всяка жена трябва да може сама да определи за себе си кога кърменето започва да й нанася повече вреда, отколкото полза. Емоционална и физическа. Това е толкова валидно, колкото и на каква възраст иска да роди детето си.