Фиброзата на черния дроб е патологичен процес, при който здравата тъкан на органа се подменя със съединителна. Формирането на фиброзна тъкан е нормална реакция на тялото при увреждане. При здрав черен дроб, синтезата (фиброгенеза) и разграждането (фибролиза) на патологичната тъкан са в баланс, но при фиброзата този оздравителен процес се обърква. Тя възниква, когато голямо количество увредена тъкан се изгражда по-бързо, отколкото може да бъде разградена и изведена от черния дроб. Рискови фактори за увреда на хепатоцитите (функционалните чернодробни клетки) са ексесивна консумация на алкохол, токсини, травма, вируси на хепатит или други фактори.

Тъй като клетките на фиброзната тъкан са практически нефункционални фиброзата на черния дроб е прогресивно заболяване, което постепенно намалява функционалния капацитет на черния дроб.

За жалост много пациенти с чернодробна фиброза не проявяват симптоматика. Ако не се приложи навременна терапия, тези патологични промени могат да прераснат в чернодробен рак, чернодробна недостатъчност или цироза.

Цирозата е термин, с който се определя крайна степен на чернодробна увреда, поради наличието на голям брой нефункционални клетки, породени от фиброзирала тъкан. Тя се причинява предимно от алкохолна злоупотреба или хепатит. В тежките случаи цирозата е животозастрашаваща и манифестира с определена симптоматика. Понякога симптомите се припокриват и при други чернодробни заболявания, затова трябва консултация при специалист, ако има налични няколко от следните симптоми за по-дълъг период от време: пожълтяване на кожата, умора, кожен сърбеж, лесна поява на синини по кожата, силно кървене от носа, подуване на краката, загуба на тегло и чувство на объркване.

Еластографията е вид образно изследване, което показва дали в черния дроб има налична фиброзна тъкан. Фиброзата намалява кръвния поток в черния дроб. Ранната диагностика и лечение обаче могат да редуцират или дори да неутрализират ефектите от фиброзата.

Има два вида еластографско изследване:

- Ултразвукова еластография. Тестът ползва звуковите вълни за да измери еластичността на чернодробната тъкан. Сковаността е белег за фиброза.

- Магнитно-резонансна еластография. Тестът комбинира ултразвуковата технология с образа на магнитния резонанс (ЯМР). Тази процедура ползва силни магнити и радиовълни, за да създаде образ на органите и структурите в тялото. При това изследване компютърен софтуеър създава визуална карта, която показва чернодробната скованост.

Какво показва еластографията?

Независимо дали чрез ултразвук или ЯМР, еластографското изследване ще покаже дали и колко е сериозна фиброзата в черния дроб. Тя може да бъде липсваща, лека, средна по тежест или напреднала. Напредналата е всъщност състоянието, познато като цироза.

При лека или умерена фиброза е важно да се предприемат стъпки за ограничаването й и за подобряването на общото състояние. Освен специфичната лекарствена терапия, пациентите с такова състояние не трябва да употребяват алкохол или други забранени субстанции, трябва да се придържат към здравословен хранително-диетичен режим и да увеличат физическата активност. Ако състоянието е напреднало и има налична цироза, понякога единствената форма на терапия е чернодробна трансплантация.