Има рецепта за справяне с незавидното 112-то място, на което България попадна по показателя за свобода на словото. Това заяви пред bTV главният редактор на OFFnews и член на журито на конкурса Web Report: "Когато авторите говорят с факти" Владимир Йончев. Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg се организира за четвърта поредна година, а водещи журналисти от онлайн медиите, радио и телевизионния ефир са в екипа, който ще оценява материалите на участниците.

"Често се е случвало българските журналисти да не говорят с факти, а с опорки. Много е говорено по темата защо се стигна до там, но за да сме на 112-о място по свобода на словото - очевидно има такъв момент. Аз по-скоро се сещам за рецепта как да излезем от това положение -конкурси като Web Report са чудесен начин да си кажеш "Какво направих аз като журналист през тази година? Имам ли поне един материал, с който си заслужава да кандидатствам в конкурс и да бъде оценен?". Ние журналистите не сме чак толкова голяма общност и ако всеки от колегите напише три материала, с които сам пред себе си е уверен, че стават за награда, че може да ги покаже, да се подпише смело и да каже "Ето това е най-добрият материал за годината", много по-бързо това 112-о място ще стане много по-добро"

"Свободата на словото е лична и колективна отговорност, защото в крайна сметка свободата никъде и никой не я дава даром", посочи и журналистът на Dir.bg и водещ на конкурса Рени Веселинова. Остава около месец, в който участниците могат да изпращат своите материали за Web Report 2021 и до тогава можете да се включите, припомни Рени. Срокът за участие в различните категории е до 17 май.

"До момента най-голям е интересът на авторите в категориите Общество и също в Истински истории, където авторите разказват за историите на обикновените хора, които по-рядко попадат в полезрението на медиите. Другите категории са Технологии и иновации, Икономика, Спорт, Култура и изкуство, има и три специални награди - за млад автор, видео и фоторепортажи, както и в новата категория Подкаст. Идеята е с тези категории да можем да обхванем максимално много автори, които да участват. Стремим се да следваме ритъма на ежедневието - подкастът например е тенденция, която започва все по-активно да се развива и в журналистическата сфера, така че не можем да подминем и качествените материали, които се правят в този формат", обясни Рени Веселинова.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg и как да кандидаствате с авторския си материал можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, Главен секретар на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.