Човек и недобре да живее, например - зад решетките, където изтърпява наказанието за сторен грях, трябва да усети радостта и магията на коледно-новогодишните празници. Управата на родните затвори и намиращите се там осъдени лица вече са в трескава подготовка за Рождество и 31 декември, става ясно от съобщение и снимки на Министерството на правосъдието.

Осъдените да не прекарат поредна Коледа със семействата си все пак ще отбележат предстоящите празници подобаващо - с украса, тържества, конкурси, концерти и разнообразни работилници и дейности.

С песен и усмивка Крисия даде старт на коледно-новогодишните празници в местата за лишаване от свобода. Младата попсензация, която представи България на детската "Евровизия", изпя в Софийския затвор някои от най-известните коледни хитове.

Снимка: ГДИН

Празнични събития са предвидени и в останалите места за лишаване от свобода.

Справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) показва, че, освен музикално-артистични програми, във всички затвори и затворнически общежития са организирани творчески ателиета и коледни работилници за изработване на украси, играчки, картички и сурвачки, които ще бъдат оценявани от представители на самодейните затворнически общности.

Снимка: ГДИН

Излежаващи присъдите си лица в повечето от българските затвори ще изработят картички и подаръци, които ще дарят на своите деца и близки.

ГДИН организира и литературен междузатворнически конкурс на тема "Коледни желания".

Жените в Сливенския ще приготвят сладкиши и аксесоари за децата на други лишени от свобода.

Снимка: ГДИН

В София пък ще има конкурс за баница между затворническите групи.

Във Враца непълнолетните младежи от поправителния дом ще направят картички и рисунки за близките си, а във Варна театър "Българан" ще представи пред лишените от свобода комедията "Под масата".

Предвидено е да има подаръци за деца на социално слаби затворници от затворите в Белене, Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобщават и че ще бъдат приготвени празнични менюта, съобразени с българските традиции и обичаи, а лишените от свобода ще могат да изтеглят новогодишни късмети.

За Коледа и Нова година всички затворници имат право да получат допълнителна хранителна пратка, която да включва празнични ястия, допълват от ГДИН.

Зад решетките ще бъдат отслужени и празнични литургии. Представители на различни вероизповедания ще проведат тържествени молебени, водосвети, музикални програми и ще подаряват подаръци на социално слаби измежду лишените от свобода.