"Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си."

Махтма Ганди

Свободата. Понятие от всекидневната реч, но рядко от всекидневната практика. Свободата е абстракция. Свободата, всъщност е лична, въобразена представа. Свободата е привилегия на малцина. Свободата винаги е функция на собствения ни бит и светоглед.

Можем да продължим още дълго с разсъждения за това пояние. Има едни хора обаче, които наричат себе си "ние, лишените от свобода". Те съществуват с телата си в строго ограниченото пространство на затвора. В случая на настоящия разказ - Централния софийски затвор. Неприветливо място, с огради, с тягостни пространства без прозорци, с бодлива тел, с угнетените лица на лишените от свобода.

Актуалното издание на подкста "Trendy" на Dir.bg обсъжда срещата на журналиста Даниел Ненчев и световноизвестния аниматор Теодор Ушев със затворници. Заради тяхната среща, в затвора отново е отворена залата за културни събития. Какви са изводите от тази среща.

Чуйте в аудиото!

Даниел и Теодор прожектират пред затворници филма номиниран за Оскар "Сляпата Вайша" и представят книгата "Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти от България".

Темата за свободата попада в контекста на актуално изследване за свободата, ценностите и приоритетите, които обществата в Европа трябва да следват. Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от годишното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).

"Ето защо понятието "свобода" се налага да бъде преосмисляно, включително от подобни срещи със затворници" - според Даниел Ненчев, който допълва - "Защото цените на бензина, храната или тока - са пряка зависимост от степента на свобода и демократично развитие".

Според номинирания за Оскар визуален артист Теодор Ушев - "Изкуството е възможност за спасение". Той го предлага и на затворниците.

Събитието в затвора е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", по програма "Творчески стипендии". Свързано е със социално въздействие на изкуствата върху специфична социална група - лишените от свобода.

Чуйте аудиото!

Снимка: Национален фонд култура

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic