Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg

Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk

Припомняме, че председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви пред президента Румен Радев, че е станал свидетел на невиждана спекула с цените на предпазните средства и дезинфектантите. Той си е купил туба с гел от 50 мл. за 15 лв., а на негова позната са поискали 900 лв. за един литър.

Върховната административна прокуратура осъществява постоянен контрол върху контролните органи, от които зависи животът и здравето на хората. Започнаха и масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост - храни и лекарства.