На работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, беше решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г., съобщи пресцентърът на кабинета.

България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19 след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR), пише в съобщението.

В срещата при министър-председателя Борисов са участвали вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. На съвещанието са обсъдени всички мерки, които България предприема по отношение на новия щам на коронавируса, установен във Великобритания.

"Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините", е заявил министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпоредил да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите. Борисов възложил на министъра на вътрешните работи да създаде необходимата организация. "Не трябва да има опашки от тирове и да гарантираме, че няма контакт сред пътуващите", е заявил Борисов. Вътрешният министър Христо Терзийски подчертал, че още от снощи на летищата ни е създадена необходимата организация за работа в условията на разпространение на новия щам на COVID-19.

Министърът на здравеопазването е заявил, че за новия щам на COVID-19 е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него. "Затова е много важно българските граждани да останат здрави до пристигането на ваксината", отбелязал Ангелов. Премиерът разпоредил на здравния и външния министри да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева докладвала на премиера, че ведомството е в постоянна връзка с посолството на България в Лондон. МВнР е в готовност да окаже съдействие на обърналите се към мисията ни българи, намиращи се във Великобритания. "Информирайте посланика ни какво правим. Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще възстановим полетите", казал премиерът Борисов на министър Захариева.

В рамките на работното съвещание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков информирал, че в момента, в който се прецени, може да бъде променен срокът на заповедта на здравния министър по отношение на възстановяването на полетите. "Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети", уточнил министър Желязков. По отношение на сухопътните граници действат правилата за "зелени" коридори, като Главна дирекция "Гранична полиция" и РЗИ създават необходимата организация, пише в съобщението.

Министър Желязков е посочил също, че Франция е затворила и сухопътните граници с Обединеното кралство. "Нашите камиони не могат да напуснат Великобритания", е заявил транспортният министър и уточнил, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на българските камиони. Росен Желязкова акцентирал, че министерството следи непрекъснато и кои други държави са затворили въздушните, сухопътните и морските си граници с Великобритания и докога са ограниченията.