Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи днес на тържествена церемония наградата "Проф. Марко Семов" - за ярко присъствие в духовния живот на нацията, като поводът е 75-ата му годишнина (2022 г.).

Наградата беше връчена на патриарх Неофит от вицепрезидента Илияна Йотова на церемонията, която се състоя в салона на Софийската митрополия, предава БТА.

"За мен днес е изключителна чест, че мога да връча тази изключителна награда - за принос към духовното израстване на българската нация. За мен е изключителна чест да бъда в този храм (Софийската митрополия). Всеки път, когато идвам тук и се покланям, целувайки ръка на нашия патриарх, ме обзема едно особено чувство, слушайки мъдрите му думи, благия тон, напътствията - чувство на просветление, на помирение със самата мен. Чувство на гордост, че България има такива личности и че винаги, когато на човек му е най-трудно и когато има най-дълбоките съмнения, колебания, може да дойде и да получи съвет от него", каза Илияна Йотова.

Тя заяви отново, че за нея е изключителна чест да връчи наградата на името на проф. Марко Семов на патриарх Неофит и благодари на всички, които са я създали.

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, от Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията "Проф. Марко Семов". Нейни носители са поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Към присъстващите на церемонията вицепрезидентът се обърна с думите: "Живеем в едно съвремие, в което вечната борба между доброто и злото продължава. За съжаление, съвремие, в което враждата и омразата сякаш взимат връх, време, в което конфликтите, конфронтацията са навсякъде около нас и кризите следват една след друга".

Снимка: БТА

Илияна Йотова добави, че живеем и във време, в което не ни остава нищичко, за да помислим за ближния до нас и за това, от което той има нужда, а много хора днес имат нужда.

"Само за секунда да си представим и да се пренесем на запад - в нашата страна, и да видим какви са бедствията, а едновременно с това сякаш политическата интрига е извън времето и пространството. Тази интрига, която интересува шепа хора, но която е завладяла мисли на медии и мисли на хора. Слава Богу, разделението, което някои говорят, че го има в нашето общество, го няма сред хората", каза вицепрезидентът в словото си.

Снимка: БТА

В него Илияна Йотова говори и за проф. Марко Семов и го нарече "един човек от малцината в България, който нямаше униформа на мисълта си". Един човек, който винаги зачиташе онези, които са различни, които могат да казват своето мнение и имат смелостта да се изразяват. Един истински интелектуалец, блестящ публицист, преподавател. Един човек виртуоз на словото, който умееше да чете геополитическите процеси и едновременно с това един от най-ярките пазители на българската традиция, идентичност и история", подчерта в словото си вицепрезидентът.

Тя отново се обърна към патриах Неофит и заяви, че Негово Светейшество получава тази награда, защото с голям авторитет и постоянство е наследник на онези духовни стожери на българската история, и е човекът, който проправя пътя към вярата.

"Вие, Ваше Светейшество, умеете, както никой друг в нашата страна, с няколко думички да носите духовност и светлина", каза на патриарх Неофит вицепрезидентът и цитира думи на Негово Светейшество, в които той казва, че "когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближния. Да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго комуто много е дадено, много и ще се иска".

Илияна Йотова пожела на патриарх Неофит да е здрав, да ни напътства все така, да продължава дълги години да е духовният водач на българската нация, да ни приземява тогава, когато човешката душа се поддава на много изкушения, да ни успокоява и да благослови българския народ.

Снимка: БТА

Церемонията беше открита със слово на чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов - съдия в Конституционния съд на Република България, в което той говори за своя баща - проф. Марко Семов, и за връзката му с Негово Светейшество патриарх Неофит. Православната християнска вяра е толерантна, свободолюбива и боговдъхновена, както точно съответства на свободолюбивия, благороден и дълбоко духовен български национален характер. Православието неведнъж ни е спасявало през вековете и е една от основните ценности в българската Конституция, каза чл.-кор. Атанас Семов.

Той подчерта, че патриархът на Българската православна църква винаги е бил духовен и нравствен стожер на нацията.

"Негово Светейшество патриарх Неофит изпълнява тази мисия с изключителен авторитет, с вдъхновяващо съчетание на възвисеност и смирение. Неговата дълбока отдаденост на християнската вяра и на светата ни православна Църква, неговата огромна лична култура и изключително мъдро слово, докосващата всекиго човешка топлина, красотата на гласа и думите му, изконните ценности, които нежно проповядва на българския народ, са несъмнено вдъхновено и вдъхновяващо основание да бъде удостоен с наградата за ярко присъствие в духовния живот на българската нация", каза чл.-кор. Атанас Семов.

Той връчи на патриарх Неофит и картина, нарисувана от 11-годишно дете заедно с художника Иван Яхнаджиев.

От името на Негово Светейшество към гостите на церемонията със слово се обърна Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на българския патриарх. "Българският патриарх Неофит беше в особени, приятелски отношения с приснопаметния проф. Марко Семов. Тях ги свързваше близостта на Троянския манастир и неговите красоти, свързваше ги природната уникалност на Троянския регион, както и науката, любовта към университета, Българската академия на науките, книгата и стремежът за духовен и културен възход на нашия български народ", каза епископ Поликарп.

На церемонията, която се състоя в салона на Софийската митрополия, присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, Георги Първанов - президент на България от 2002 до 2012 г., бивши председатели на Народното събрание и министър-председатели, председателите на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели, ректори, академици, журналисти, интелектуалци и общественици.