"По време на служебния кабинет се работеше засилено по темата Шенген. За съжаление, откакто е редовният кабинет, тази тема отново излезе от дневния ред, извън подчертаването какъв сериозен приоритет е" - това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в международна конференция "Балканите - за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство", организирана от Стратегическия институт за национални политики и идеи, Форума за балкански транспорт и инфраструктура и Националната асоциация за международни отношения. Събитието в София е под патронажа на президента на България Румен Радев.

Според Йотова "само с говорене за това какъв приоритет е", Шенген няма да се случи. Тя посъветва да се продължи амбицията на последния служебен кабинет и подчерта, че има и сериозен аргумент за това - окончателното отпадане на мониторинга за наблюдение на България и Румъния.

Йотова отбеляза, че се чуват сигнали, че в най-добрия случай ще има някакво решение по темата чак в края на годината. Обещанието на правителството, че ще има развитие на въпроса през октомври не стои на дневен ред, дори при най-големите оптимисти. Австрия продължава да има своите резерви заради невероятната мигрантска вълна, особено през последните месеци, което наложи и срещата на Фон дер Лайен да отиде в Лампедуза, да се убеди на място в обещанията, които се дават на Италия, добави вицдепрезидентът.

По нейните думи проблемът не е само в България. "Докато този проблем с миграцията не бъде решен на европейско ниво, нито една от страните в Европейския съюз, особено тези от нас, които сме на външната граница, няма да имат добри решения и резултати", посочи тя.

Снимка: БТА

Попитана дали с влизането на промените в Конституцията в парламентарната зала ще се наруши балансът между управляващите, Йотова посочи, че управляващото мнозинство до този момент е дало толкова много предложения и сигнали около тези промени в Конституцията, че "някои от тях живееха няколко дни, няколко часа".

"Нека видим какво последно ще бъде предложено, нека видим как ще тръгне дискусията, след това ще изработим своята позиция", посочи вицепрезидентът. По думите ѝ президентската институция винаги досега е настоявала за сериозна, дълбока реформа в съдебната система "и такива бяха и обещанията на тези, които направиха правителството".