В писмо да премиера, омбудсмана, главния прокурор, министъра на културата и министъра на регионалното развитие те настояват за спешно съдебно дело за възстановяване статута на изключителна държавна собственост на приватизираните 1.5 дка земя в полза на арендаторите братя Павлови.

В писмото се казва, че Закона за държавна собственост е в сила от 1 януари 1996 г. Договорът за продажба на въпросните декар и половина на Павлови е от 25 юни същата година, а нотариалният акт е издаден две години по-късно.

Строителството под формата на възстановяване на съществувала на това място рибарска хижа започва през 2007 година, на десет метра от брега на морето, освен това резерватът "Яйлата" е защитена зона от екологичната мрежа "Натура 2000".

През май строителството беше спряно, след сигнал на прирозащитници.

Още тогава кметът на Каварна Цонко Цонев каза: 
"Всеки си има някакви различни тълкувания за тези имоти и се оказа, че е голям миш маш с археологически резерват, с природен резерват и въобще се оказаха взаимно изключващи се документи".

Цонев изтъкна, че имотът е частен от 1996 година.


"Имаме официален документ от шефа на ДНСК, така че той не попада в археологическия и природния резерват. На 13 май проверка на РИОС констатира, че не попада в защитената зона "Калиакра". Всяка инстанция си има различна документация, различни твърдения за един и същи имот",
каза още кметът на Каварна.

ДНСК обяви, че строежът в "Яйлата" е незаконен и трябва да се разруши.