Днес следобед издъхна 40-годишният Рефат Джемал Тупев от Якоруда, който миналата нощ бил приет в критично състояние в МБАЛ- Благоевград, съобщиха "Струма" и "Фокус". Той изпаднал в кома и въпреки предприетите реанимационни действия фаталният край настъпил от тежката интоксикация на организма.

По-рано д-р Красимир Михайлов, директор на Спешен център – Благоевград, съобщи, че пореден отровен днес първоначално е бил прегледан от лекари в Якоруда, след това е минал през болницата в Разлог и после е приет при тях.
Лекарят изрази надежда това да е последният мъж, хоспитализиран след употребата на метиловия алкохол.

След смъртта на петия, 8 души от Якоруда остават в реанимацията.
Така общият брой на отровилите се от напитката достигна 13 души, петима от които вече издъхнаха .

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняем и задържа мъжа, продавал опасния за здравето алкохол, предаде БГНЕС. Тайфия Мекльов е обвинен в това, че на 25 и 26 декември в Якоруда, "при условията на продължавано престъпление, е продавал питие, предназначено за общо ползване - алкохолна напитка общо 6 литра, в което са попаднали опасни за здравето вещества - метилов алкохол, като от деянието му е последвала смъртта на четири лица".
За това престъпление се предвижда затвор от 3 до 15 г.

Тайфия Мекльов беше задържан от прокурора за до 72 часа, а в 16,15 часа бе доведен в Окръжния съд в Благоевград под засилен конвой, съобщи "Труд". В залата за подкрепа дойде и семейството му - съпругата му и двете им деца - дъщеря студентка и ученик в 11 клас, както и още негови роднини.

Съдът обаче разпореди мярка "задържане под стража".

Разследването е доказало, че именно Мекльов е продавал опасното вещество, каза по-рано пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Става въпрос за метилов алкохол, който е иззет от дома му, предстои да станат ясни резултатите от химически анализ.

"Не може да се твърди със сигурност, че консумация от същия алкохол е довела до смъртта на други двама граждани на Якоруда около 20 декември", заяви тя по повод твърденията на местни хора, че техни съграждани са умрели уж от инфаркт, но подозират, че също са жертва на алкохола менте.

Утре в 9,30 часа ще бъде ексхумирано тялото на един от починалите, който вече беше погребан - Вайдин Мисанков. Полицията в Якоруда е уведомила близките за решението на прокуратурата. Първоначално те бяха уведомени, че изваждането на трупа ще бъде извършено днес, когато майка му се връща от Италия.

Лекари: Ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи

Как да бъде разпознат метанолът - това коментираха пред Нова телевизия д-р Детелина Перчемлиева, началник-отделение на Клиниката спешна токсикология към ВМА, и кардиологът доц. Сотир Марчев.

Перчемлиева обясни, че метанолът не може да се различи на вкус и миризма от чистия алкохол, а първите признаци на натравяне може да настъпят след 4-8 часа, дори до 12-24 часа. Тя обясни, че всъщност при разграждането се получава мравчена киселина, която е отровна за човека.

От метанола обаче човек се чувства зле при много по-малки количества приет алкохол, отколкото при истински, добави д-р Перчемлиева, която съветва при съмнения веднага да се търси медицинска помощ.

Никой от тези хора не е умрял от домашна ракия. Долу ръцете от домашната ракия. Тези хора, ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи”, заяви пък доц. Марчев.

Той коментира още, че метанолът уврежда очите и изрази учудване, че никой досега не казва за зрителни проблеми при пострадалите.

Метаноловото отравяне се лекува с истинска ракия, с алкохол. Ако човекът е в съзнание, му даваме да пие истинска ракия, истински алкохол. Ако е в безсъзнание, му го наливаме венозно”, добави Марчев.