Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов е получил медицинска помощ от екип на Бърза помощ. На Костов му прилошало и е подаден сигнал на телефон 112.

"Сигналът е постъпил в Спешния център в 11,12 часа, а 12 минути по-късно наш екип е бил при него. Прегледан е и на място му е оказана медикаментозна помощ. Състоянието му не е налагало хоспитализация", обясни пред Dir.bg Катя Сунгарска, говорител на Бърза помощ.     

Предполага се, че Костов вдигнал високо кръвно, след като през последните дни името му бе във фокуса на скандала около БНР.

Журналисти от редколегията на "Хоризонт" му поискаха оставката от СЕМ, медийните надзорници ще обсъждат въпроса идната седмица, а ГЕРБ и БСП искат анкетна комисия за спирането на радиосигнала на 13 септември и за оказван натиск върху журналисти.

От медийния регулатор обявиха, че ще сезират прокуратурата за цензура в БНР, а преди това пък бе извършена проверка от ДАНС, КРС и СЕМ за спирането на излъчването. Той бе разпореден от прокуратурата. Заключението бе, че е нямало техническа причина да се преустанови излъчването на "Хоризонт", за което от СЕМ може да наложат глоба до 27 хил. лв. за нарушение на медийния закон, както и на индивидуалната лицензия.

Междувременно се разбра, че в Съвета за електронни медии няма да се проведе среща между генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов и редколегията на програма "Хоризонт", съобщиха от медийния регулатор.

В отговор на публично отправената от СЕМ покана за среща от редколегията информират, че ясно са заявили позицията си пред членовете на регулатора още на 19 септември и тази позиция остава непроменена. Това се казва в качено на сайта на СЕМ прессъобщение.

Вчера по искане на редколегията на "Хоризонт" се проведе среща на нейни представители - заместник главният редактор на програмата в оставка Даниела Късовска, колегата Силвия Великова и още журналисти от БНР, с членове на Съвета.

След това председателят на медийния регулатор София Владимирова обяви, че СЕМ ще сезира прокуратурата за проверка на изнесената информация за натиск върху журналисти и опит за цезура. Тя отправи публична покана за нова среща днес между генералният директор на БНР Светослав Костов и редколегията, на която СЕМ да бъде своеобразен медиатор, ако страните пожелаят такава.

Вчера Светослав Костов заяви, че е готов на такава среща с редколегията на "Хоризонт" и с членовете на СЕМ.

Междувременно за петък следващата седмица беше насрочено и ново заседание на регулатора, на което да бъдат разгледани допълнителни факти и обстоятелства.