„Германският самолет, свален в битка през Втората световна война, който беше открит в тресавище край самоковско село, вчера беше изваден. съобщи bTV, която бе единствената телевизия, която засне специализираната операция на български военни.

Извадиха от тресавището самолета "Месершмит"

Снимка:bTV

До операцията на военните се стигна след като местен багерист в самоковското село Марица случайно попадна на муниции от Втората световна война докато копае, за да отводни ягодова нива.

Свален през Втората световна война самолета беше намерен край самоковско село.

Извадиха от тресавището самолета "Месершмит"

Снимка: bTV

Миналата седмица експерт от Военната академия предположи, че там има самолет "Месершмит" и се оказа прав.

Свален от американски изтребители през лятото на 1944 г, днес германският "Месершмит" видя бял свят 75 години по-късно.

 С него загива български пилот, бранил София от англо-американските бомбардировки. Скоро ще стане ясно кой е пилотът, а находката може да доведе до още разкрития.

Извадиха от тресавището самолета "Месершмит"

Снимка: bTV

Намерен е двигателят на изтребителя, заедно с цевта на 20-милиметровата картечница, които излязоха от три метра под земята.

"Това е двигател "Даймлер Бенц 605", от 1941 година, който е бил въоръжен на "Месершмит" 109, G6. Това е краят на самолета. Оттук излизат снарядите и това е краят на двигателя", обясни майор Делян Неделчев.

"Засега предстои уточняването точно за коя дата и кой е бил пилотът на самолета", допълни полк. Калин Ценов.

Находката е уникална, защото в България няма нито един запазен "Месершмит". Издирването на останалите части от самолета продължава.

Извадиха от тресавището самолета "Месершмит"

Снимка: bTV