Развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ "Св. Кл. Охридски" (INSAIT) е от изключително значение за бъдещето на България и региона. Това заяви президентът Румен Радев, който днес, на тържествено събитие в Гербовата зала на "Дондуков" 2, приветства първите докторанти на INSAIT по случай началото на академичната година за института.

Държавният глава припомни, че още при откриването на INSAIT през април тази година е била заявена амбициозна цел този институт да превърне България и региона в едно от водещите научни и иновативни средища в областта на компютърните науки. Само за шест месеца от началото на своята дейност институтът е успял да привлече преподаватели от световна величина, сред които проф. Люк Ван Гуул - един от най-изтъкнатите учени в областта на изкуствения интелект, както и изявени студенти от водещи университети в света.

"INSAIT се превръща в стратегически за нашата страна проект, защото развива България в областта на науката и технологиите на бъдещето, които създават здрава основа за технологични стартъпи и нови индустрии", посочи държавният глава.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Президентът Радев отбеляза също така, че INSAIT вече е желан международен партньор от редица високотехнологични компании, университети, научни центрове и много студенти. "Това е изключително важно, защото обръща негативната през последните десетилетия тенденция на "изтичане на умове" извън България и позиционира страната ни като дестинация за инвестиции в областта на науката и научноизследователската дейност", посочи държавният глава.

Президентът открои и значимата социална роля на института, който е успял да обедини усилията на четири последователни български правителства в името на една висока, стратегическа и дори национална цел.

Снимка: Пресцентър на Президентството