"INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност - да обедини усилията на четири правителства, две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел и много важно- приемственост." Това заяви президентът Румен Радев при откриването на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Зад такива събития винаги седят хора - хора със своите познания, визия енергия и цели, каза Радев. INSAIT е блестящ пример как една личност със своите дълбоки познания и професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за целия регион, и затова дължим огромна благодарност на проф. Вечев, отбеляза той.

Спомням си през 2017 година проф. Дан Шехтман беше дошъл в България и протоколната среща от половин час продължи няколко часа, защото видях, че той е дошъл тук с проповедническа мисия. Беше дошъл да ни обединява, че България има потенциала да има водещ научен център в областта на високите технологии, припомни Радев. Ние трябва да го направим, не е лесна задача, изисква обединението на много институции, на усилията на академичните среди на цялото общество, допълни държавният глава.

Той припомни посещението си в Швейцария през 2019 година, когато свършваше първия етап на българо-швейцарската програма, започнала през 2009 година.

Постигнахме съгласие голяма част от средствата за втория етап на програмата да бъдат за създаването на Българо-швейцарски научно-изследователски център в областта на компютърните науки и високите технологии и изкуствения интелект тук, в България, за да могат учените да вършат своите изследвания в нашата страна. За съжаление, по чисто бюрократични причини тази част се забави, но от този месец имаме зелена светлина от ЕК, отбеляза Радев.

Хора като проф. Вечев не чакаха и успяха да убедят и българското правителство да заделят една чувствителна сума с оглед нашия успех в бъдещето, каза президентът.

"Аз съм сигурен, че ако втората част на българо-швейцарската програма е по този начин и създадем няколко такива института, ще имаме една много по-благотворна политическа среда в България", каза Румен Радев.