Иванка Динева е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От там обясняват, че здравният министър проф. Христо Хинков е взел решение за смяна на ръководството на ИАМН във връзка с предстоящото преструктуриране на агенцията и отделянето на Изпълнителната агенция по трансплантациите в самостоятелна структура.

Динева заема поста от днес, 26 септември.

До този момент изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" бе проф. Росен Коларов. Той беше назначен през март 2022 г., когато на власт беше коалиционното правителство с премиер Кирил Петков, а здравен министър - Асена Сербезова.

Коя е Иванка Димова? 

Иванка Динева работи в системата на здравеопазването от 2002 г. Започва като младши експерт "икономист" в районен офис към РЗОК - София и достига до длъжността главен експерт. От 2008 до 2012 г. е заемала последователно няколко длъжности в Централно управление на НЗОК - главен юрисконсулт, и.д. началник на самостоятелен отдел "Правен" и директор на дирекция "Правна".

От 2012 г. до началото на 2017 г. работи като консултант в частния сектор, адвокат към Софийска адвокатска колегия, съветник на министъра на здравеопазването и подуправител на НЗОК в периода октомври 2015-февруари 2017 г.

От май 2017 г. до декември 2020 г., Динева е съветник на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, а от декември 2020 г. до септември 2022 г. - директор на Столичната здравна каса. 

През юли тя беше кандидатът на ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тя обаче оттегли кандидатурата си след критики от ПП-ДБ заради спорни моменти от биографията ѝ, като това че два пъти е уволнявана от системата на НЗОК и съмнения, че е извършвала поръчкови проверки.

Самият здравен министър Христо Хинков тогава определи Динева като "публично компрометирана личност", но в последствие се извини за думите си. По-късно за шеф на Задраната каса беше избран Станимир Михайлов, предложен именно от "Продължаваме промяната - Демократична България".