В карловския квартал Сушица и тази година изпълниха древния обичай "Къпанак" - къпане на булки. Той се организира от местното читалище "Васил Левски - 1927" на Дръндевата чешма в квартала. Обичаят повелява на Ивановден да се окъпят в изворна вода всички жени, които през миналата година са минали под венчило.

Тази година само една бе булката - 32-годишната Лилия Нейкова, която бе окъпана от своите кумове. Тя бе доведена до чешмата с музика, съпроводена от нейните близки и приятели. Бременната вече Лилия си пожела да има поне три деца, след което изпълни ритуала. Преди да влезе във водата тя се прекръсти три пъти, изми си лицето с изворната вода три пъти, три пъти хвърли вода през рамо и кумът й изля в гърба три канчета с вода.

Снимка: БТА

От общината подариха на булката икона с лика на Света Богородица, с пожеланието да закриля нея и семейството й.

След ритуалното къпане на булките, в ледената вода влизат и всички именици от квартала. Водата в коритото завря от Ивановци, като първи се престрашиха мъжете и младежите с името Иван, след тях започнаха да влизат и жените - Иванка, Ваня, а децата бяха опръскани обилно с вода. Празникът завърши с голямо хора на площада, като през цялото време то се водеше от именици.

Лилия Нейкова бе окъпана от своите кумове

Снимка: БТА

Обичаят повелява на Ивановден да се окъпят в изворна вода всички жени, които през миналата година са минали под венчило

Снимка: БТА

След ритуалното къпане на булките, в ледената вода влизат и всички именици

Снимка: БТА