В сайта на международната полицейска организация е публикувана информация, че обявеният за Кокаинов крал българин е търсен с червена бюлетина.

Срещу него в Румъния още преди две години бяха повдигнати обвинения за създаване на организирана престъпна група и за трафик на наркотици.  
През 2014 година властите в Букурещ дори искаха екстрадицията на Брендо по разследването на наркотрафик. Това обаче не се случи заради другите дела срещу него.

В България Банев е подсъдим за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата му Десислава Дишлиева и доведения му брат Симо Карайчев. 

Първоначално през 2013 г. Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор, но миналата година бе оправдан от апелативните магистрати заедно с останалите подсъдими. През май м.г. обаче Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на Софийския апелативен съд заради нарушения.

В началото на миналата година се разбра, че Брендо, който тогава бе с наложена мярка "подписка" и излезе информация, че е изчезнал, след като съдебните власти безуспешно го търсиха, за да му връчат уведомление, че прокуратурата обжалва оправдаването.

Впоследствие тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков обяви, че МВР не издирва Брендо, защото нямало такова искане. През септември миналата година Банев се появи за пръв от дълго време в съда, като междувременно издаде книга.

В края на януари съдът дори му позволи да напусне страната, за да може през този месец да се подложи на лечение в Германия. 

В Италия пък срещу него се води дело, по което е подсъдим като ръководител на международна група за трафик на кокаин.  Върховният съд в страната обаче отмени 20-годишната осъдителна присъда по мегапроцеса "Кокаинови крале" заради допуснати нарушения и липса на доказателства.

Миналата година се разбра, че срещу Банев има и разследване за пране на пари в Швейцария.