От 7 октомври започват номинациите за шеф на Върховния касационен съд и те ще продължат до 28 октомври, реши Висшият съдебен съвет, който прие хронограмата на избора на наследник на Лозан Панов с 18 гласа "за". Неговият мандат изтича на 10 февруари догодина. Номинациите ще се приемат на всяко от следващите заседания на ВСС след 7 октомври.

До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят необходимите документи, а до 6 януари догодина. пък ще се приемат въпроси и становища към номинираните.

Изборът на наследник на сегашния съдия номер едно Лозан Панов ще е на 14 януари 2022 година след изслушване на кандидатите, реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет, председателстван от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

"Да очакваме оттук-нататък развитие на процедурата, съгласно приетата хронограма и още по важно - това да доведе до убедителен резултат при самия избор, който да бъде в интерес на всички, които разчитат на правосъдието, които да покажат капацитета на ВСС", коментира служебният министър Янаки Стоилов.

Той изрази притесненията си от датата на вота за председател на ВКС. Опасенията му са в посока на това, че ако президентът, който издава указа за избора на висшия магистрат, може да има възражения и не се знае дали ще има време за това от 14 януари до 10 февруари, когато изтича мандатът на Панов.

Преди дни самият министър на правосъдието не изключи опцията и той самият да предложи кандидатура за шеф на ВКС.