Скандинавският модел на грижа за детето, който се опитват да въведат с предложения Проект на Национална стратегия за детето, е проблемен за нас с това, че в него се акцентира само върху правата на детето. Това коментира в интервю за БТА Ивайло Тинчев, заместник-председател на УС на Националната асоциация "Поход за семейството". Организацията обяви публично становището си против приемането на проекта.

Проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. предвижда пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца. Срокът за приемане на становищата по него изтече на 8 февруари. Водеща организация при разработването на проекта е Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/. За месец проектът поляризира общественото мнение. Становища "за" и "против" изказаха още политически партии, държавни институции, представители на Светия Синод.

"Действително в самата стратегия има и хубави неща. Като цяло изглежда те ни приближават повече към модела на Скандинавските страни за налагане на пълен контрол на децата и семейството от страна на държавата", коментира още Тинчев.

В становището на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ по повод мнението на Националната асоциация "Поход за семейството" се посочва, че основната цел на стратегията е всяко дете в България, на всеки етап от детството си, да живее и да се развива в сигурна и насърчаваща развитието му среда. "Това означава на първо място да се осигури подкрепа за повишаване на капацитета, както на родителите, така и на професионалистите, които работят с децата. Поради това категорично отхвърляме отправените в публичното пространство манипулативни твърдения, че "държавата противопоставя интересите на децата и родителите" и налага на семействата "задължителни изисквания, прескачайки ролята на родителите", се посочва още в становището на ресорното министерство.

Според Тинчев обаче подготвеният модел на стратегия обрича родителите на второстепенна роля във възпитанието на децата. "Те не са основните, които ще работят с децата си, които ще ги отглеждат и възпитават, както е правото им по Конституция. Напротив в модела, който се предлага, родителите са тези, които ще съдействат на социалните служби, за да бъдат възпитани добре децата им. Обърната е посоката на въздействие върху развитието на децата. Не би трябвало държавата да нарежда на родителите как да възпитават децата си, а би трябвало с мерки и аргументи да ги убеди, кое би било по-добро и по-полезно във възпитанието на децата, така че те да въведат сами тези методи и средства. Само по този начин ние знаем, че дългосрочно ще бъде постигната целта за едно позитивно и добро родителство", категоричен бе Тинчев.

Той цитира данни от Скандинавските страни, в които има въведена пълна забрана на телесното наказание. "Наказанието не намалява. Нарастват случаите на докладване на насилие в семейството. Това може да бъде видяно в статистиките на Швеция, Дания, Норвегия", каза Тинчев. По думите му основен проблем у нас е, че 66 процента от родителите заявяват, че са наказвали физически децата си. "Това означава, че ние искаме да въведем закон, в който тези 66 процента ги обявяваме за престъпници и имаме право да ги вкараме в затвора или да им отнемем детето. И двете неща са неприемливи за нас", категоричен бе той.