Момичето, което подкара автобус от градския транспорт в Перник без книжка и дори продаваше билети на пътниците, Ивайла Методиева, си призна, че това не й е за първи път. Тя се оправда, че е карала съвсем малко - само за 20-30 метра.

Заради нея беше направена спешна проверка и уволниха шофьор на градския транспорт. Скандалният случай стана публичен след публикувано видео в социалната мрежа как Ивайла шофира и вози пътници в пълно нарушение на всякакви правила.

"Това не ми е първото сядане зад волан на автобус, няколко пъти вече съм сядала. Много от професионалните водачи на автобуси, тролеи трамваи, локомотиви са направили първите си метри именно по този начин. Винаги е било извън маршрута, извън линията, в близост до крайна спирка, и то за 20-30 метра. Продавала съм билети до шофьора, защото има линии, по които няма кондуктори, има и такива, които си тръгват по-рано от работното им време. Никога не съм работила за градския транспорт", обясни Ивайла по бТВ.

Тя съобщи още, че ще се запише за курс, за да стане автобусен шофьор с правоспособност.

Уволненият шофьор Димитър Димитров пък се извини Димитър Димитров се извини за случилото се и обясни, че съжалява. Той коментира, че е бил съвсем наясно, че не е редно да отстъпва волана на неправоспособен шофьор.

"Давам си сметка, че това е неправомерно. Направил съм го съзнателно. Това нещо се случва извън маршрута - на място без хора, без движение, без пътници в автобуса. И е било за 20-30 метра, нищо повече. Аз съм бил плътно до нея и мога да реагирам във всеки един момент. Това не е каране, а подкарване на автобус. Позволих го, защото тя има страст и любов към тази професия", коментира Димитър Димитров.

Управителят на градската транспортна фирма в Перник Лазар Вълчев пък добави, че се надява това да не се повтаря.

"При нас постъпи информация за злоупотреба с предоставяне на пътно превозно средство на трето лице. Проверка показа, че наистина е така и към момента шофьорът е отстранен от работа, взети са адекватни мерки", каза Вълчев.

Автобусите са нови и гражданите трябва да бъдат доволни от обслужването. Надявам се това повече да не се повтаря. Чакаме пет нови електробуса да бъдат пуснати през есента", коментира управителят на градския транспорт в Перник Лазар Вълчев.

Димитър Димитров се извини за случилото се и обясни, че съжалява, а Ивайла Методиева заяви, че ще се запише на шофьорски курс за управление на автобуси.