Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков увери пред журналисти в Министерския съвет, че ще бъде намерено решение за пътното поддържане през зимата, въпреки прекратените обществени поръчки.

"Искам да се запозная окончателно с решението на Комисията за защита на конкуренцията и после заедно с юристите, с които съм говорил, ще вземем решение точно по какъв начин можем да гарантираме зимното поддържане и новите конкурси, които следва да бъдат обявени, за ад може да се гарантира поддръжката на пътищата напролет", коментира Шишков.

В понеделник служебният министър на регионалното развитие ще проведе среща както с пътните фирми, така и с Камарата на архитектите. Целта е да бъдат обсъдени проблемите в сектора и да се подготвят законодателни промени.

Служебните министри на регионалното развитие и на екологията вече търсят решение на спряното строителство на автомагистрала "Струма" при Кресненското дефиле, увери Шишков. По думите му, те са неприятно изненадани от прекратената процедура по ОВОС, а решението на вече бившия министър на екологията Борислав Сандов от 1 август, свързано с реализацията на автомагистралата през Кресненското дефиле определи като "бомба в последния ден". 

"Към този момент ние просто сме неприятно изненадани. Оттук нататък - да намерим конкретно решение по въпроса, защото считам, че "Струма" е изключително важно държавно решение и то не може да бъде подхвърлено по този начин, както беше направено. Ще направим всичко възможно да спасим процедурата за "Струма" или да предложим такава, че да може "Струма" да бъде продължена с много ясни параметри и във възможно в най-кратките срокове с най-доброто решение", заяви Иван Шишков. 

"Ситуацията с пътищата не е добра, но не искам да кажа, че е критична. Със сигурност ще се намери решение, така че да се успокоят нещата", добави служебният министър на регионалното развитие. "Към днешна дата мога да кажа, че е имало забавяния и пропуски във времето, но тези неща ще бъдат компенсирани с повече работа", увери той. 

Във връзка с казуса с пътните строители министърът посочи, че проблемът не е нито в сключените договори, нито в строителните фирми, а в начина на възлагане. "Би трябвало да се проверяват не договори, а строеж по строеж", смята Шишков.