Номинацията ми за главен прокурор е огромно доверие не толкова за мен персонално, колкото за труда на колегите, с които работим последните години. Това каза по БНТ заместник-главният прокурор и номинираният за поста главен прокурор Иван Гешев.

"Нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяга нито от битките, нито от отговорност", подчерта още Гешев.

На въпрос колко кално се очертава да бъде състезанието за поста, той отговори, че може би една идея повече от всеки друг път. На въпрос за вероятността да е единственият кандидат, Гешев отговори, че това дали има един или повече кандидати, не изключва по никакъв начин дали ще има състезание.

"Доколкото виждам, и г-жа Кьовеши (румънката Лаура Кьовеши, кандидат за главен прокурор на Европейската прокуратура - б.р) е единствен кандидат. Никой не казва, че няма да има състезание.

Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание. Ще бъде кално като всеки друг път, може би и една идея повече, защото залогът тук е по-голям. Залогът е оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които водим дела".

За кого още е неудобен

Гешев беше категоричен, че няма от какво да се притеснява и срамува. Не разполагал с асансьор, който да стига до хола.

Неудобен ще съм за политическия кръг и свързаните с него медии, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. На следващо място са емблематични лица на прехода, мутри, държавни служители, осъдени или обвиняеми, каза Иван Гешев.

Той каза, че виждал Делян Пеевски веднъж в живота си - при снемането на преписка преди 4-5 години.

"Не виждам пречки съдебната власт да контактува в рамките на законовите си правомощия с всяка една власт. Приятелският ми кръг е от 80-те години - съученици, приятели от блока. Естествено, че ще има аспект да пострадат, тъй като като не могат да намерят нещо за теб, атакуват приятели, роднини", сподели кандидатът за главен прокурор.

Каква прокуратура иска Гешев

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората, каза Гешев. Не харесвам революциите и революционните подходи, те са показали, че са неефективни, дори в краткосрочен план, добави той.

Прокуратурата е в най-добрата си кондиция, от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат надградени, отбеляза той, като отбеляза, че не споделя виждането всичко да почва отначало.

"Добрите практики трябва да е запазят и да се промени това, което подлежи на промяна", каза още Гешев.

Специализираната прокуратура, заради правомощията, които са й предоставени от законодателя, в момента обяснимо е във фокуса на общественото внимание: "тя има правомощия в областта на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и тероризма". По думите на Гешев прокуратурата се справя добре и това не е негова оценка. Според него приоритет на прокуратурата трябва да бъде развитието на специализираните структури.

Кой е отговорен за хакерската атака в НАП

Иван Гешев смята, че отговорността се прехвърля от извършителя към жертвата. Отначало разследването е започнало към лицето, за което се знае. Обвиняемият е само оръдие, маша. Фирмата, в която той работи, се занимава с кибер рекет. Дали цялата фирма или отделни хора - това е водеща версия, по която се работи.

Единият служебен компютър на Кристиян Бойков е разкриптиран, потресаващо е съдържанието в него, макар и 1/1 000 000 от цялата информация по случая. Ако си невинен, защо не предоставят информацията, попита Гешев? Има информация за нерегламентиран достъп до над 100 бази данни. Вижда се опит за хакване върху сайтове, застрахователни дружества, търговски организации, каза заместник-главният прокурор.