Зам.-главният прокурор и кандидат за поста на Сотир Цацаров - Иван Гешев, подаде днес във Висшия съдебен съвет (ВСС) Концепция за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на кадровия съдебен орган.

В съответствие с разпоредбата на раздел II, т. 2 от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор тя ще бъде публикувана на интернет сайта на ВСС в срок до 3 работни дни от постъпването ѝ, се казва още в лаконичното съобщение.

Друга концепция няма да има, тъй като, както е известно, Гешев се оказа единственият кандидат за нов главен прокурор. Няколко месеца по-рано той отричаше, че ще се кандидатира и дори заяви, че 99% е сигурно, че няма да участва в надпреварата за един от най-важните постове в държавата. Още тогава обаче, попитан ще може ли да откаже, ако бъде номиниран, магистратът отговори:

"Не мога да откажа само на жена ми".

След като кандидатурата му беше издигната, той получи подкрепата на прокурорската колегия във ВСС и заяви, че не може да не оправдае доверието на колегите си.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди около година. А мандатът на Цацаров изтича през януари.

Иван Гешев е роден 1970 година. Завършва право в Академията на МВР и от 1994 г. работи като оперативен работник. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. През 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.