Докладът е изготвен от изследователския институт Сенсис по поръчка на парламентарната комисия за борба с мафията, въз основа на статистически данни за престъпността в градските и селските райони в италианския юг, където клановете са най-активни.
Според доклада дори италианците, които се придържат към закона и не принадлежат към някой от клановете, в посочените 610 района са подложени на някаква форма на принуда от присъствието, което черпи сили от способността да упражнява всеобхватен контрол. По думите на председателя на комисията Джузепе Пизану италианската мафия "бавно просперира, насочвайки се от гръмките престъпления и кланета към бизнеса и политиката". Според него крайната цел на организираната престъпност е да превземе фундаменталната роля на държавата. По данни на Сенсис най-много хора - 95,9 на сто, живеят в сянката на мафията в провинция Агридженто, област Сицилия.
На второ място с 95 на сто се нарежда Неапол.
Годишният доход на четирите основни мафиотски групировки - сицилианската Коза ностра, неаполитанската Камора, калабрийската Ндрангета и Сакра корона в Пулия - възлиза на 130 милиарда евро. Те обаче оставят след себе си нищета, казва Пизану и посочва, че италианците в сянката на мафията, които представляват 22 на сто от населението на страната, произвеждат едва 14,6 на сто от италианския брутен вътрешен продукт (БВП) и притежават едва 12,4 процента от банковите депозити. Предполага се, че в Катания и Палермо 80 на сто от магазините плащат минимум 500 евро рекет месечно. От 1998 г. до 2007 г. броят на подозрителните пожари, вероятно за сплашване на търговците, в четирите региона се е удвоил до 8441 годишно.
Италианските власти смятат, че мафията инвестира повече извън юга, включително в строителството на изложбения център в Милано, където ще се състои световното изложение Експо-2015. Смята се, че Камората и Ндрангетата инвестират и в Рим - първата се насочва към строителството на търговски центрове в предградията, а втората влага пари в луксозни недвижими имоти и ресторанти в центъра на столицата.