Акцията е проведена на териториите на Благоевград, Пазарджик и Смолян, съобщиха от МВР.

Извършени са обиски, претърсвания и изземвания на жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са и финансови документи, които сочат незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, коментира пред "Фокус" говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Разследването е за периода 2008-2009 година, в която неизвестният засега извършител е ръководил и организирал група, която си е поставила за цел "престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй".

Претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Изпратени са трима следователи, които още не са се върнали, за да се каже какви доказателства са иззети.
"Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм - салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма", добави Стоянова.

Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в град Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09. 2001 година централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки, се казва още в официалното съобщение.

Акцията срещу нерегистрирания български клон на "Ал Уакф Ал Ислями" у нас е започнала след сигнал на ДАНС, съобщи главният прокурор Борис Велчев пред журналисти, цитиран от БТА. Той допълни, че се работи по този случай от няколко месеца. Попитан дали у нас има "спящи" терористични клетки, Велчев допълни, че работа на други органи е да се занимават с това, а дейността на прокуратурата е по-различна.

Претърсвани са офиси и жилища в общините Мадан, Рудозем и Доспат, уточниха по-късно от прокуратурата в Смолян.

Междувремнено кметът на сатовчанското село Кочан Румен Орачев съобщи пред "Фокус", че служители на ДАНС са извършили проверка в дома на местния имам. „Нямам представа какво е констатирано след проверката. На мен хора от селото ми казаха, че това се е случило” обясни още кметът на село Кочан.
Подобна проверка ДАНС са направили в село Аврамово и други села в област Благоевград.

По-късно жителите на гоцеделчевското село Лъжница застанаха пред дома на имама Мохамед Камбер. Сред тях беше и кметът на селото Байрам Разманов, бившият районен мюфтия Айдън Мохамед, както и областният председател на ДПС-Благоевград Ведат Хюсеин. Те разговаряха с хората и ги уговаряха да пуснат органите на ДАНС да излязат с намерената от тях литература в къщата.
Самият той също излезе пред хората и обясни, че служителите на ДАНС и полицията са влезли в дома му около 6 часа тази сутрин със заповед за обиск. Иззели касети, дискове, компютър, книги на арабски език, както и списание, издавано от Главно мюфтийство. Той и неговите близки казаха, че са стресирани и обидени от това отношение.

В дома на имама имаше шестима служители -  двама от ДАНС и двама от РПУ-Гоце Делчев. Полиция пък остана в самото село, за да се избегнат евентуални сблъсъци.
Едве след няколко часа преговори, хората, насъбрали се пред къщата, пуснаха служителите на ДАНС и МВР да си тръгнат. В момента, в който излязоха обаче, те бяха посрещнати от жителите на селото с мощно освиркване. Хората освободиха и двата полицейски автомобила с литературата, иззета от имама. За секунди се създаде и леко напрежение до една от колите, след като няколко мъже се спуснаха към нея, но бързо бе туширано от полицаите.
По информация на БГНС обаче, едно от стъклата на автомобила е било счупено, след като по агентите на ДАНС са били хвърлени камъни.