Осемте млади жени и тричленния екипаж загинаха на връщане от ОАЕ, когато частният самолет се разби в югоизточната част на Иран на 11 март.

Богатата наследничка на турски бизнесмен Мина Башаран е била в Дубай, където е празнувала моминското си парти преди своята предстояща сватба. Момичето трябваше да мине под венчилото на 28 март.

Снимката, за която се смята, че е публикувана от самата Башаран в социалните медии, точно преди самолетът ѝ да излети от Истанбул, показва женската компания, която позира заедно с женския екипаж на машината.

Гостенките на Мина са идентифицирани като Зейнеп Кошкун, Айше Анд, Бурчу Урфали, Асли Измирли, Лиана Хананел, Жасмин Барух и Синем Акай. Някои от тях са работили в модния бизнес, производството на бижута и дизайна на дрехи.

Изглежда, че всичките гостенки на Мина са били представителки на светския елит на Истанбул.

В следващите месеци брак е предстоял и на други жени от компанията, а сред тях е имало и бременна жена.  Стюардесата по време на полета Еда Услу пък е летяла вместо сестра си Ела Услу, която я помолила да се сменят. Двете работели като стюардеси за една и съща фирма. След като научила новината за катастрофата, Ела Услу била приета в болница

Според основната версия, причината за трагедията е избухване на пожар в единия от двигателите по време на полет.

Самолетът е Bombardier Challenger, произведен е в Канада. Собственост е на управляваната от бащата на Мина компания, бизнес магнатът Хюсеин Башаран. Трагедията се е случила около час, след като машината излетяла от международното летище в Шаржа в ОАЕ.  Самолетът много бързо е набрал височина, а след това стремглаво се е насочил към земята, сочат данни на FlightRadar24. Оцелели при катастрофата няма.

В четвъртък Мина е публикувала снимка в Инстаграм, на която тя стои на пистата пред фаталния самолет. Последните видеа на Мина в мрежата показват как тя ѝ приятелките ѝ се радват на концерт на певицата Рита Ора в популярно нощно заведение в Дубай. Профилът вече е блокиран.