България е на челно място в ЕС по тютюнопушене - близо 30% от населението у нас пушат, което е много над средното за Общността. Страната ни е сред водещите и по смъртност от рак на белите дробове - според изследване на "Евростат" у нас само за изминалата година са починали близо 3300 души.

Въпреки стряскащата статистика процентът на пушачите у нас за последните 10 години не се променя. Добрата новина е, че през последните години се появиха нови, по-добри алтернативи на цигарите за заклетите пушачи, които не могат да откажат вредния навик - от различни електронни цигари до все по-популярните устройства за нагряване на тютюн, като IQOS.

За електронните цигари

Изобретяването на първата електронна цигара се приписва широко на китайския фармацевт Хон Лик, който през 2000 г. представя своето изобретение за изпаряване на никотинова течност чрез ултразвук, което стои в основата на сегашните е-цигари. Впоследствие през 2008 г. се създава и второто поколение - модерната електронна цигара с пълнител, която навлиза постепенно и широко на британския и американския пазар. Това води до публични дискусии и налага въвеждането на стриктен контрол на качеството на тези продукти в Обединеното кралство и САЩ. Междувременно редица държавни органи и независими експерти провеждат изследвания, които доказват намаления риск на електронните цигари в сравнение с обикновените. Във Великобритания агенцията към здравното министерство - "Пъблик хелт Ингланд" (Public Health England), обяви в свой доклад през 2015 г., че електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалните цигарите и имат потенциал да помогнат на пушачите да спрат вредния навик.

За IQOS

Над две десетилетия изминават, докато идеята за нагряване на истински тютюн без горене се превърне в реалност, благодарение на напредналите технологии. Четири години след първото пускане на IQOS в Япония над 7 милиона души вече са спрели цигарите и са преминали на IQOS.

За системата за нагряване на тютюн са проведени 18 неклинични и 10 клинични изпитвания. Редица независими изследвания също потвърждават данните за намалена токсичност в парата от IQOS спрямо цигарения дим като "Пъблик хелт Ингланд", Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR) и Националният институт за обществено здраве и околна среда на Холандия (RIVM).

Най-сериозното потвърждение беше полученото разрешение в началото на месец май от американската Агенция по храни и лекарства (FDA) за пускането на устройствата на пазара в САЩ. В мотивите си агенцията заявява, че продуктът може да изиграе роля за опазване на общественото здраве.

Разлика между IQOS и електронни цигари

И двете работят на принципа на нагряването и вредят по-малко в сравнение с конвенционалните цигари. До там с приликите.

Докато при електронните цигари се използва никотинова течност, то IQOS нагрява истински тютюн. IQOS насища пушачите така, както цигарите и ползването му продължава колкото тях - 6-7 минути. Обратно, при електронните цигари не се достига този никотинов пик, а се наблюдава т.нар. никотиново плато, затова и те могат да се използват за неограничено време.