Преди два дни ГДБОП съобщи за предотвратена продажба на 3-дневно бебе в интернет, където родителите Георги Албино Тинео (31 г.) и 25-годишната Полина го предлагали. Те са искали 5000 евро. Майката е наркозависима, която през цялата бременност е приемала хероин. Детето е родено недоносено и е в кувьоз.

"В агенцията за първи път постъпва сигнал за това, че има хипотеза, че майката може би е искала да продаде бебето. В такива случай, когато майката не може да поеме грижа за бебето си на ниво родилен дом, има ред и условия, при които се действа", обясни Даринка Янкова пред БНР.

Йоанна е в родилно отделение и ще бъде изписана по преценка на лекарите.
Социалните работници правят оценка, която да определи каква мярка да предприемат за детето. Принципно майката може да попълни декларация за съгласие за осиновяване не по-рано от 30 дни след раждането, така че засега не може да има такава декларация, обясни Янкова.

По думите й от агенцията са се свързали с роднини на родилката, но те все още се колебаят дали искат да гледат Йоанна. Другият вариант за бебето е професионално приемно семейство или дом за деца от 0 до 3 години.

Бабата на малката Йоана се отказва от нея. В сряда социалните се срещнаха с възрастната жена, която няма интерес да се грижи за него, заяви за в. „Монитор” експертът в отдел „Закрила на детето” Теодор Иванов.
Йорданка Тинео заявила, че е инвалид и не може да бъде полезна. Жената дори твърди, че не знае да има внучка.

"За първи път има подобен случай в сайта bg-mamma. Аз съм много учудена, че всички говорим за подкрепата на една семейна и близка до семейната среда, на едно семейство, което търгува с детето си - това е престъпление", обясни Росица Букова от Движение на българските майки, която е подала сигнала за обявата за продан на Йоана в bg-mamma. Тя заяви, че в сайта има молби за помощ, но не и за продан.

Полина разказва пред "24 часа", че Георги я убедил да продадат детето, но сумата не била 5000 евро, а 5000 лв.

Младата жена е родена в Габрово, дошла в София преди около две години, за да си търси работа. В столицата живеела сестра й със семейството си и момичето разчитало на помощта й.
След пристигането си обаче започнала с дрогата и вече година и половина не е спирала. Не работи от много време, но не може и да си спомни какво точно е правила. Досега не е опитвала да се откаже. Като си отида в Трявна при семейството, ще се лекувам, казва тя.

"Уф, как се запознахме с Георги, не помня", казва момичето. 31-годишният й приятел започнал да се друса преди нея. Той също не се занимавал с нищо, ту спял при родителите си, ту се изнасял към мазето.
Откъде да знам дали отношенията ни са били сериозни, признава Полина. Така и не може да каже кога точно се е подслонила в мазето, но било малко преди раждането.

Тя уточнява, че не се разбира нито с родителите на 31-годишния си приятел, нито със самия него. Той също вече не я искал.
В деня на раждането на бебенцето бащата на Георги подал сигнал в полицията, че някаква жена се е настанила незаконно в мазето му.