Нарушението е засечено при проверка на „ВиК" - Перник, съобщи управителят на водното дружество инж. Искра Златанова, цитирана от портала за Перник „Мироглед", съобщи Агенция КРОСС.

Хората от селата Мещица и Богданов дол, пернишкия квартал Бела вода и град Батановци са получили бележки със сметки за отчетени от 1000 до 4000 куб. м. вода. Цената на кубик е 1,15 лв. с ДДС, съобщиха потърпевши от Мещица.

За това хората са започнали протестна подписка, която ще изпратят на "ВиК" и на ДКЕВР. „Положението е страшно. Как да платим такива огромни сметки. Има хора, които са безработни. Всички имаме водомери, а се оказа, че няма кой да ги отчита", роптаят хората.

Според Искра Златанова инкасаторката не си е вършила работата с години. Тя пишела на хората по 1-2 кубика изразходвана вода, а в същото време те поливали градини. Проблемът бил още от 1992 г. Така се натрупал колосалният разход. „Инкасаторката е уволнена. Хората не са виновни и за това приемаме всякакви схеми за разсрочено плащане. Няма да ги даваме под съд както останалите длъжници и няма да им начисляваме лихви", поясни Златанова.