Сезонните вируси не са си отишли. Наблюдаваме снижение на заболелите от грип в големите градове, но това не значи, че няма да има нова грипна вълна. Усложненията обикновено се забелязват към края на епидемията. Точно сега може да се наблюдават най-тежките - УНГ, сърцето. Болницте, които са прекарали грип и имат продължителна кашлица, да се направят изследвания за пневмония. Ако имаме сърцебиене, задължително да се направи консултация с кардиолог, както и ако има болки в УНГ, да се потърси лекар. Това каза за "Пулс" проф. Георги Попов.

Според него възрастният човек винаги кара по-тежко обривите и шарките.

"Доста често срещам болни от варицела. При възрастните и обривът е по-обилен, и повече органи се засягат. Заболяване след ваксинация рядко се случва, но обикновено, ако стане, това е защото още не са се образували антитела", обясни инфекционистът.

Пациент с варицела споделя, че се е заразил от детето си и не е очаквал да му се случи, защото вече я е прекарвал като дете. Усещането е било сякаш лицето му гори, кожата го е боляла и е имал температура. Имал е отпадналост и е усещал вътрешен студ. Първият обрив се появява на гърдите. Той е на 45 години.

По думите на проф. Попов ваксината за варицела при онкоболни, трансплантирани или болни от СПИН е задължителна. "При липса на имунизация е възможно да се стигне до летален изход. След поставяне на диагнозата веднага да се сложи ваксина. Всички останали могат да го направят в подходящ период от време", призова той.