Вчера инспектори от дирекцията за национален строителен контрол започнаха проверка на имотите под охраната на полиция.
Около селището, което съществува от години, се разшумя миналата седмица, когато НАП прелетя с хеликоптер в новата си акция и засне луксозните къщи на митничари, други държавни служители и бизнесмени, построени незаконно върху държавна земя на брега.

В следващите 2-3 дни трябва да станат ясни точните насоки на разследването, заяви днес пред Дарик ридио наблюдаващият прокурор по случая Елена Катранджиева.
„Целта ни ще бъде да проверим има ли служители на областна администрация или община Любимец, дали разрешение за незаконно строителство. Ще установим и как евентуално незаконни постройки са свързани с мрежата на ВиК", допълни тя.
Прокурорката уточни, че не помни Окръжна прокуратура да е правила други проверки на това селище.

Областният управител на Хасково Румен Данев също е разпоредил пълна проверка на незаконните постройки.
В комисията, която ще извършва проверките за собствеността и за това как вилите са свързани с ток и вода, влизат представители на НЕК, Басейнова дирекция, РИОСВ, дирекцията за строителен надзор и представители на областната администрация и общините. Проверката трябва да приключи до 18 октомври.

Общинската администрация няма правомощия да премахва незаконните постройки, които се намират върху държавна земя, каза междувременно кметът на община Любимец Янко Кючуков.
"Там кадастрален план е бил направен още през 2000 г. и тогава се е оказало, че част от постройките са върху земеделски земи и те могат да бъдат узаконени, но останалите са върху земя, на която принципал е НЕК чрез своето предприятие „Язовири и каскади", добави кметът.

Националната електрическа компания (НЕК) не е собственик на земите, върху които е построено селището, съобщиха от пресцентъра на компанията, уточнявайки, че са собственици само на язовирната стена и ВЕЦ-а, намиращ се под нея.
Ангажимент на компанията е да маркира заливаемите места при висока вълна.

От пресцентъра на НЕК заявиха, че още на 16 април 2007 г. от компанията са сезирали тогавашния областен управител на Хасково - Райна Йовчева, и началника на РДНСК Ана Джурова за незаконосъобразни строежи в заливаемата зона край язовир Ивайловград. От известените институции отговор не е последвал, предаде Дарик, като се позова на служители от пресцентъра на НЕК.