Нотариусът е бариерата пред измамите на пазара на имоти, категоричен е Танев. След зачестилите в последните два месеца случаи на имотни измами се забелязва чувство на обществен страх, посочи той.  По думите му хората идват все повече при нотариусите с въпроси около изгубени лични карти. През последните два-три месеца се увеличават фалшификаторите на лични карти, докато до средата на годината почти не се чуваше за подобни случаи, каза Танев. Той самият не е чувал за подобни случаи до средата на годината.
Нотариус Димитър Танев се е срещнал с председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов и специалисти по информационни технологии от МВР. Те са коментирали създаването на информационна връзка между МВР и Нотариалната камара за проверка на личните карти. Председателят на камарата е депозирал предложение за изменение на закона за смяна на информационните системи. По думите му един от мотивите е бил страхът у обществото от вероятни злоупотреби.
Според Димитър Танев има нужда от промяна и в Закона за нотариусите и нотариалната дейност - нотариусите трябва не само да имат право на достъп до определени масиви на МВР, а и задължения за такъв достъп.
Председателят на НК посочи, че с фалшива лична карта не може да се открадне правото на собственост върху имот. Независимо от това хората са по-притеснени от този вид злоупотреби, отколкото от тегленето на кредит от банка, което според Танев е много по-опасно откъм възможност за измами.
Нотариусите нямат мотив за участие в измами при извършване на сделките, категоричен е Танев. Самият той знаел за едва трима осъдени нотариуси и за около десетина, срещу които има повдигнати обвинения. Според него сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Нотариалната камара е много добро. Той добави, че двете институции непрекъснато участват в работни групи и изрази надежда, че в бъдеще ще има добро взаимодействие и с МВР с добри резултати.