Това заяви наблюдаващият прокурор по случая от прокуратурата в Пазарджик Нели Попова след вчерашната операция на МВР и ДАНС в няколко селища, при която, според официалното съобщение, са открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред.

Акцията предизвика недоволството на местното население и в едно от селата хората няколко часа не пускаха служителите да си тръгнат с иззети от къщата на имама книги, дискове и компютър.

Днес пък районният мюфтия на Благоевград заяви, че имамите искат официално извинение от премиера Бойко Борисов към всички засегнати от операцията на МВР и ДАНС, тъй като категорично никой не проповядва радикален ислям.

Прокурорката обаче заяви, че Саид Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани в продължение на 2 години, като за целта са използвани и специални разузнавателни средства.
Домът на ходжата е един от проверените в община Велинград адреси по операцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пазарджик за пресичане дейността на българския клон на организацията.

При претърсванията и обиските, извършени в Сърница и велинградското село Кандови са иззети 30 чувала с доказателства, добави Попова, цитирана от "Фокус". Това е религиозна литература, иззети са лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програми. Всичко е на арабски. В единия дом са намерени 17 хиляди лева, а в другия около 4000 евро, намерени са и около 500 арабски банкноти. Има иззети счетоводни документи за отчет на разходи, а също и телефони.

По думите на Попова, българският клон е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Финансирането на дейността се осъществява от Саудитска Арабия през Турция, като парите достигат до страната ни незаконно, добави прокурорът. Според Нели Попова, Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници. Организацията разполага със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София, каза още Попова.

За установяване съдържанието на иззетата литература ще бъдат необходими няколко месеца, тъй като трябва да бъде преведена от арабски. По тази причина засега няма годни доказателства и срещу никого не са повдигнати обвинения.