Има съмнения, че корабът "Вера Су" е наводнен нарочно. Иначе няма нищо обезпокоително около заседналия край Камен бряг плавателен съд. Няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района. Това стана ясно от брифинг на "Морска администрация" - Варна.

"Вера Су" в момента е стабилно седнал. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. Има обаче съмнения, че е наводнен нарочно. Водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно отделение, защото не е била добре затворена и не е уплътнявала добре. Машинното се е пълнило дни наред", съобщиха още на брифинга.

"Вода се предполага, че е влизала и от леко притворен кран, от където се ползва вода за пожарна система и за охлаждане на двигателите. Но тя не може да доведе до тези нива, в които в момента е машинното отделение. Възможно е също да влиза вода и от преградата между машинното отделение и баластните танкове, която също да е компрометирана. Никъде около кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и останки от товара", допълниха от "Морска администрция".