Свързването на опита за отравяне на бизнесмена Емилян Гебрев със случая "Скрипал" се превърна във водеща тема в България, след като британският сайт Bellingcat и руските им партньори от The Insider съобщиха, че е възможно и в атаката срещу Гебрев, и в тази срещу Скрипал, да е участвал един и същи агент на ГРУ. Става дума за засичания 3 пъти у нас Сергей Федотов, чието истинско име според британците е Денис Сергеев.

Новината предизвика лавина от разнопосочни реакции - както от експерти, така и от политици. Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен - случаят "Гебрев" се разглежда като опит за убийство, а не хранително отравяне. С европейска заповед за разследване са били изпратени във Великобритания всички резултати от изследвания, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, представлява или е близо до отровата "Новичок", с която са били отровени руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В същото време вътрешният министър Младен Маринов каза, че се прави всичко, което може да се направи за изясняване на всички факти и обстоятелства по случая "Гебрев". Нито една версия не се отхвърля, включително и възможността Гебрев да е бил жертва на частни интереси в България. Не се отхвърля нищо до момента, в който не бъде опровергано от събраните факти и обстоятелства, заяви на 12 февруари вътрешният министър.