"Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Работихме за това заедно, но не сме доволни, защото очакваме и пълното присъединяване на двете страни към Шенген и по сухопътните граници" - това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон на съвместен брифинг със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

Йохансон и Предою са на посещение в България по покана на служебния вътрешен министър. По време на визитата си еврокомисарят ще посети Летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Преди това бе подписан двустранен Протокол за изменение на Споразумението между правителствата на България и Румъния. Документът касае трансграничното полицейско сътрудничество по наказателни производства. 

От 31 март тази година България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпаднаха след процес, продължил повече от десетилетие.

На съвместния брифинг Илва Йохансон отбеляза, че преди два дни Европейската комисия е приела годишния доклад за Шенген, където за първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията и за сухопътните граници. Това е ангажимент на Белгийското председателство, посочи Йохансон и добави, че въпросът ще бъде обсъден на Европейския съвет през юни.

Румънският вицепремиер и вътрешен министър Каталин Предою отбеляза, че миналата година е било постигнато "наистина важно решение" и че трябва да се продължат тези стъпки и през 2024 г. 

"Трябва да приложим решението, което беше взето в края на 2023 г., мерките, които са свързани с миграцията, с борбата с организираната престъпност, трябва да продължат", коментира още Предою, цитиран от БТА. Румънският вътрешен министър подчерта, че днес България и Румъния празнуват взетото решение, но трябва да продължат усилията "за доброто на нашите граждани" през 2024 г. "да финализираме този европейски проект" и "да разширим границите и присъединяването на двете страни към всички шенгенски граници".

"Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това е изключителна важна стъпка и за двете държави, за която работим неотменно, последователно и съвместно от самото си присъединяване към Европейския съюз", заяви от своя страна служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  

"С удоволствие посрещнах в Министерството на вътрешните работи заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Мариан-Каталин Предою", написа по-рано във Facebook Калин Стоянов.

"Успешното ни двустранно сътрудничество ни прави силни партньори в региона и в Европейския съюз. Заедно и с подкрепата на Европейската комисия  постигнахме огромна крачка за двете държави - отпадане на контрола по морски и въздушни граници", добави Калин Стоянов. "С колегата Предою споделяме твърдата позиция, че и за нашите две държави, и за Европа е важно до края на 2024 г. България и Румъния да бъдат членки на Шенген и по суша. България и Румъния ще продължат да допринасят за сигурността на Европейския съюз", написа още той.

Относно посещението на европейския комисар по вътрешните работи, Калин Стоянов сподели: "Огромна чест за мен е, че днес в МВР по моя покана е еврокомисар Илва Йохансон. Използвах възможността лично да ѝ благодаря за отдадеността на каузата България и Румъния да бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство. Визитата на комисар Йохансон и министър Предою е сериозен индикатор както за постигнатото до момента, така и за това, което предстои да постигнем заедно. Отдавна България и Румъния покриват критериите за членство в Шенген и от 31 март 2024 г. вече имаме вътрешна шенгенска граница. Двете държави са добре подготвени за следващата стъпка. Българските и румънските граждани заслужават да могат да се придвижват свободно, както останалите граждани на ЕС".