Това каза пред Дарик радио 54-годишната оцеляла Райна Нинова от село Антон. По думите й преди да пристигнат медицинските екипи от ВМА, македонски лекари са й поискали 300 денара, за да измерят кръвното налягане на съпруга й, също оживял при потъването на кораба.
Днес от село Антон отпътува автобус, който ще откара близки на загиналите в инцидента до Летище-София. Оттам със самолет, предоставен от Министерството на отбраната, те ще пристигнат в Скопие, за да разпознаят починалите си близки. С тях ще пътуват и трима лекари.
Община Антон ще поеме разходите по погребението както и разходите за първия учебен ден на децата на загиналите. Очаква се психолози от Агенция за закрилата на детето да пристигнат в селото, за да съобщят лошата новина на двете деца, чиято майка е загинала в инцидента - те са момчета на 5 и 10 години. В читалището на селото е открит и траурен кът със снимки на осемте загинали.
Двама души от пострадалите при инцидента в Охридското езеро остават на лечение във Военномедицинска академия, съобщи Димо Станчев, психотерапевт от ВМА, който беше част от екипа на лечебното заведение, който първи разговаря с оцелелите българи и помогна за тяхното възстановяване. 
Станчев уточни, че единият от пострадалите е с контузни наранявания, а другият с аспиративна пневмония.
Изваждането на кораба "Илинден" от Охридското езеро, което беше насрочено за днес сутринта, беше отложено заради лошите метеорологични условия. Това бе съобщено междувременно по време на първата среща на експертите от Македония, България и Хърватска, които изследват причините за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, предаде македонската агенция Макфакс.
Златко Клевкароски, член на комисията, заяви, че ако утре метеорологичните условия бъдат по-добри, работата по изваждането на кораба ще започне от  сутринта.

Корабът ще бъде изваден най рано след 2-3 дни, заяви пред Дарик радио обаче следователят от НСлС Георги Илиев, който работи по инцидента с потъването на плавателния съд в Охридското езеро. Илиев допълни, че тепърва трябва да бъде направен план за работата по случая. До момента българските представители на следствието не са разговаряли с капитана на кораба „Илинден", който беше задържан. Според Илиев е твърде рано да се говори за версии, по които ще върви разследването по случая.
Заместник главният прокурор Камен Ситнилски също пристигна в Скопие, където ще има среща с главния прокурор на Македония Люпчо Свърговски. Очаква се днес да бъде завършена и аутопсията на загиналите, след което съгласно законовата процедура македонските власти ще позволят телата на загиналите да бъдат пренесени в България. За аутопсията на телата на 15-те жертви в Македония е група от български съдебни медици.
Установена е връзка със собствениците на фирмите превозвачи от екскурзията до Охрид, в която стана трагедията. Собствениците са предоставили достъп до документацията, каза по-късно пред БНР директора на изпълнителната агенция автомобилна администрация Любомир Христов. Той добави, че когато проверката приключи, данните от нея ще бъдат предадени на Комисията за защита на потребителите. По принцип, заяви Христов, при извършването на такъв тип превози е необходимо, превозвача да има договор с възложител, който от своя страна пък, трябва да е изпълнил изисканията на закона за туризма, да отговаря на съответните изисквания, за осъществяване на туроператорска дейност. Има изисквания по какъв начин се сформира една група и на какви изисквания отговаря тя, кое е лицето, което води, ръководи и представлява под някаква форма. Т.е в закона са предвидени параметрите, по които се посочват начина на формиране на групата и отговорността . Не би могло просто така, съвсем спонтанно, да се сформират такива групи, заяви още Христов, цитиран от БГНЕС.