След Пампорово, Боровец и Банско ски сезонът затвори и Витоша ски. На интернет страницата си Витоша ски се обръща към почитателите на зимните спортове с кратко изявление:

"Във връзка с обявеното от правителството на Република България извънредно положение в страната, и с оглед предприемането на всички зависещи от нас мерки за запазване здравето на нашите гости и служители, ръководството на "Витоша ски" АД взе решение за преустановяване на всички дейности, считано от 17 март 2020 г.

Това включва преустановяване на работа на всички съоръжения, ски гардероб и ски училище под управлението на "Витоша ски" АД.

От името на целия екип на "Витоша ски" АД бихме искали да благодарим на всички, които ни посетиха през тази зима и ползваха нашите услуги. Грижете се за себе си, за вашите семейства, приятели и близки като бъдете отговорни в действията си през тези нелеки за всички нас времена. Ще ви очакваме отново през лятото!"

Така и последният от по-големите ски курорти у нас преустанови работата си заради разпространението на новия коронавирус и ограничителните мерки, въведени от правителството.

По време на редовния си брифинг след 08.00 часа днес ръководителят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе категоричен, че зимните курорти трябва да са затворени. Той припомни мнението на специалистите, че охладената носоглътка на човек благоприятства за проникване на вирусна инфекция.

На свой ред главният прокурор Иван Гешев изказа вчера личното си мнение, че би препоръчал затваряне на всички зимни курорти у нас.

 

"Отдавна, доколкото на мен ми е известно, в цяла Европа са затворени всички зимни курорти. Това е от компетентност на други власти. Аз казвам личното си мнение - като гражданин", каза Гешев.

Освен чисто медицинските съображения причина за подобно искане и за последвалите решения за затваряне на ски центровете е голямото струпване на хора в тях.