За нов вид телефонна измама предупреждават от Асоциацията на говедовъдите в България. Фалшиви ветеринари звънят на животновъди, за да ги изнудват, под заплаха, че в стадото им има чума, каза за БНР Михаил Михайлов от асоциацията.

"Един наш фермер приема телефонно обаждане, в което му се казва, че се обаждат от Държавен фонд "Земеделие", че стадото му е заразено с чума по дребните преживни животни, наложително е веднага държавните ветеринарни служби да вземат кръвни проби и това трябва да стане след няколко часа. След което този глас му загатва, че този проблем може да се уреди по някакъв начин, но все пак трябва да се внесе някаква сума", разказа Михайлов.

От браншовата асоциация съветват фермерите, ако получат подобно телефонно обаждане, веднага да известят практикуващия ветеринар и да не допускат във фермата си външни лица.

Известно е, че чумата по дребните преживни животни е високо патогенна инфекциозна болест по овцете и козите. Вирусът в антигенно отношение е близък с вируса, който причинява чума по говедата, но най-чувствителни към него са овцете и козите - особено козите, смъртността при които е 90%. Ненапразно тази чума се нарича и козешка (goat plague).