Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който направи изненадваща проверка в няколко търговски обекта в рамките на акция срещу завишените цени на храните покрай празниците, предаде „Фокус”.

Проверките са съвместни на органите на ДВСК, Комисията за защита на потребителите и НАП.

Някой цяла година е спестявал. Има възрастни хора, има социално слаби. Не успяхме тази година да осигурим коледни помощи на пенсионерите и поне сега институциите да излязат и да направят нещо повече. Традиционно надбавките, които се дават на Коледа, отиват в джобовете на търговците, които спекулативно вдигат цените”, коментира Найденов.

За да опише начина на ценообразуване по празниците министърът използва израза: „Цената – според будалата”.
По време на проверката бяха констатирани цени на мандарини и портокали 1.80-2.00 лв. за кг при борсови цени на тези цитруси 45-50 ст. за кг., съобщи БТА. Цената на килограм банани достига 3 лв. при 1.20 лв. на борсата. "Това увеличение от 150-200 процента не е нормално", категоричен е министър Найденов. По думите му няма логично обяснение нещо да поскъпне 50, 100 или повече процента само за няколко дни.

Затова Мирослав Найденов е категоричен, че търговците трябва да имат респект от държавата и „да се съобразяват”. Той уточни, че няма как пазарът да се регулира от институциите, но при своя проверка като министър, се е убедил как цените падат на Женския пазар.
„Аз станах свидетел, когато обикалях за Никулден, че цените на рибата падат, търговците просто ги свалиха”, посочи той. Същото се случило и на зеленчуковите борси.

При проверка в месарски магазин, където имаше опашки от пенсионери, високи цени не бяха установени.
„Пожелаваме си за тази Коледа и Нова година тези цени, които видяхте, да останат такива, не само днес, но и на 23-ти, на 24-ти или на 30-ти декември”, каза Найденов. Според него нормалната цена на котлетите и бонфилето е между 7 и 10 лв.

Той съобщи, че проверките няма да спрат нито на Коледа, нито на Нова година, а най-драстичните и необясними практики на надути цени ще бъдат обявени. По думите на министъра е дошло времето „някой да започне да говори” и за цените на храните, не само за безопасност и качество.