Това каза Борис Стоименов - председател на Съюза на птицевъдите в България, цитиран от БТА. За Великден ще има достатъчно български пресни яйца с бяла и с кафява черупка, както и замразено и прясно охладено птиче месо, гарантира Стоименов. У нас обаче вече са внесени яйца от чужбина, които според председателя на съюза традиционно са със значително по-ниско качество от българските яйца.

Стоименов апелира потребителите да купуват само български яйца и посочи, че у нас през изминалите години няма регистриран нито един случай на салмонела вследствие на консумацията на български яйца.

Стоименов обясни, че пресните яйцата имат лек блясък, а старите са матови. "Пуснете яйце в чаша вода със сол. Ако яйцето потъне, значи е прясно, ако остане на повърхността, това е сигурен знак, че е старо", посъветва потребителите председателят на съюза.
По повод твърденията на Съюза на птицевъдите,  изпълнителният директор на Българската агенция по контрол на храните Йордан Войнов коментира, че са задържали голяма партида яйца от Полша и по-малко от Унгария с изтекъл срок на годност. Агенцията проверява дали са тръгнали към търговската мрежа.

Съюзът на птицевъдите е отправил искане до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за спешно решаване на проблемите в бранша. Сред причините е фактът, че от около 11 месеца производителите на яйца и птиче месо работят на загуба. Четири фирми от бранша са фалирали, има и такива, които са били принудени да заколят значителна част от птиците си, отбеляза Стоименов.

През 2010 г. са произведени над 6000 тона по-малко птиче месо в сравнение с 2009 година. За миналата година вносът на птиче месо е 75 хиляди тона, при импортна цена от 1 лев за килоглам. В същото време експортната цена на пилешкото месо е 3 лева за килограм. Според Стоименов разликата в цената се дължи на качеството на месото и на това, че фирмите-вносителки не начисляват ДДС.