Хиляди миряни се стекоха от ранна утрин в манастирите и храмовете, за да почетат Божията майка и празника "Успение Богородично".

В Троянския манастир "Успение Богородично" започна Светата литургия за храмовия празник.  Службата се оглавяваше от българския патриарх Неофит в съслужение с други духовници.

Вижте снимки

"Да славим Бога за неговата велика милост, да живеем дружно със стремеж към съвършенство. За много години, честит празник", пожела патриархът.

"Днес трябва да се помолим за това, което Светата ни църква ни е запазила с всички нейни изяви, да бъде благочестив и православен нашият народ, да се издига духовно и да преуспява материално", каза още патриархът на влизане в манастирския храм. Той добави, че трябва да обичаме Бога и Света Богородица, да следваме нейния пример и да живеем достойно.

Манастирът отвори врати за миряни от цялата страна, дошли да се помолят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Те се спират и да се поклонят пред гроба на покойния патриарх Максим, намиращ се зад чудотворната икона в манастирския храм.

След това се включиха в литийното шествие, когато иконата с образа на Божията майка ще бъде изнесена от манастирския храм, носена от представители на Национално дружество "Традиция", облечени в български национални носии, и пренесена до мястото, където е извършила първото чудо. Там, както всяка година, се прави водосвет и всеки ще бъде поръсен със светена вода.

В Ямбол празникът на Божията Майка бе почетен с изнасяне на плащеницата на Пресвета Богородица. На днешния голям християнски празник Успение на Пресвета Богородица в Хасково има традиция вярващите да посещават параклиса в най-големия в Света монумент на Света Богородица издигащ се над града. 

В Пловдив Архиерейска Света литургия бе отслужена в храм "Света Богородица" за големия християнски празник. През целия ден гостите на храма отдават почит и се покланят пред плащеницата с образа на Света Богородица.

В Хасково в двора на катедралния хасковски храм "Успение Богородично" се извършва освещаване на много казани с постен курбан от фасул, който се раздава на всички желаещи. При добро време мнозина остават да преспят в църковния двор. По стара традиция, преди да започне вечерната служба за големия православен празник Успение на Пресвета Богородица в двора на катедралния хасковски храм "Успение Богородично" се извършва освещаване на много казани с постен курбан от фасул, който се раздава на всички желаещи. При добро време мнозина остават да преспят в църковния двор.

 Седемстотин литра курбан бе раздаден в двора на черквата "Успение Богородично" в Перник. Светата обител е изградена през 1836 година. Тя е възстановена от преселниците от селата Крапец и Попово, на място на чиито селища е построен язовир "Студена". С помощта на дарители е обновен покривът на храма, куполът и камбанариата, направена е нова фасада, изградена е красива чешма и нова трапезария в двора. Ежегодно в деня на Голяма Богородица там се провежда събор. Той е традиционен от 2004 година и се организира от местното кметство и читалище "Искра 1960г."

Храмов празник отбеляза и черквата в село Драгичево.

Изложение на Богородичен хляб бе подредено в Кюстендил на културния форум "Панагия" в Кюстендил. Празникът е в градинката пред катедралния храм "Успение Богородично" в града, където представители на читалища и неправителствени организации са подредили щандове и маси, на които представят сръчността на кюстендилските жени при приготвянето на ритуални хлябове, старинни вещи и предмети, свързани с днешния празник. Преди обяд традиционно се отслужва водосвет за здраве и благоденствие, а след това ще започне празнична програма.

На днешният ден в Кюстендил имен ден празнуват 1160 души, а в общината - 1435, съобщиха от служба ГРАО при Община Кюстендил. Най-голям е броят на жените, наречени Мария - 566 в Кюстендил и 672 - в общината.

В Бургас Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. В Бургас две църкви имат храмов празник: на християните - "Света Богородица" и на католиците - "Успение Богородично". Десетки миряни днес бяха в храмовете, за да отдадат своята почит и вяра към Божията майка. 

С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна днес Денят на Варна. След тържественото вдигане на флаговете на България и на града, се проведе литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Празникът събра представители на държавната и местната власт, на дипломатическия корпус, много граждани. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

В празничния ден са планирани серия инициативи за най-малките - интерактивни спектакли, творчески ателиета, образователни игри, концерти.

По традиция в 20 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има трима нови почетни граждани - знакът на града ще получат композиторът проф. Милко Коларов, актьорът и режисьор Мариус Куркински и дългогодишният ректор на Медицинския университет проф. Димитър Камбуров.

Денят ще завърши с концерти на три места в града - в Летния театър, на площад "Независимост" и в свободната зона на пристанището. За пръв път тази година зарята ще бъде изстрелвана от морето, където са монтирани три понтона на 120 метра от брега. Пироефекти ще има и от кея на военноморската база.