Хиляди социалисти от цялата страна се включиха в протеста срещу корупцията и бедността. Социалистите скандират: "Мафия" и "Оставка".

"Благдаря ви, че имате смелостта, днес, да се съберем и нашият глас да бъде чут. Това е шествие-протест срещу корупцията и бедността, за справедливост, за справедливо заплащане на труда, за свобода на словото, за човешна свобода". С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова даде началото на първомайското шествие.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Днес, тук, сме хора от София, Видин, Свищов, Петрич, Благоевград, Пловдив, Свиленград, Хасково, Димитровград, Враца и още много градове. С нас са хората от Варна, Русе, Бургас и Кърджали. Солидарни сме с работещите, които днес са по площадите на Германия, Франция, Великобритания. Днес тук сме млади и възрастни, работници и служители, лекари и учители, инженери и студенти. И сме тук, обединени и заедно, защото ни води една идея - искаме справедливост. Началото е поставено преди 132 години в Америка, в стачка за 8-часов работен ден. Цели 132 години, хората, които творят, които създават, които произвеждат, се борят за своите права и срещу ограбването на труда им. Но за 132 години светът се промени, неравенствата се увеличиха. 3% от човечеството владее 97% от благата му. Корпорациите трупат богатства, а народите обедняват. С тези богатства корпорациите купуват политици и политиците им осигуряват нови богатства. За тези хората единствената ценност са парите. Там няма идеология, няма принципи, няма политика и морал. Но има бедност и мизерия.

И властта днес, в България, крепи управлението си със страх, репресии, цензура и агресия срещу народа си. Затова днес ви поздравявам за най-силното чувство, което показвате - смелост. Смелост да дойдете тук и с лицата си, с гласа си, да кажете - искаме справедливост. Нека днес да изпълним призива на президента Радев и да пуснем прожекторите. Нека да осветим паралелната държава - тъмната страна на управлението.

С Вас сме, г-н Радев, този народ, тук, Ви подкрепя. Продължавайте така! Но нека да осветим онова лице на управлението, истинското, а не друго, което всеки ден от телевизорите ни убеждава, че държавата цъфти, а народът живее в благоденствие. Истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция.

Прожекторите вече светнаха, но отвън. Докладът на Държавния департамент на САЩ, г-н Борисов, Ви каза, че цялото Ви управление е пропито от корупция, няма свобода на словото, че газите човешките права в България. Най-авторитетните европейски институции и издания Ви казаха, че на върха на председателството на Европа е най-корумпираната и най-бедна държава, управлявана 8 години от Бойко Методиев Борисов, заяви Нинова в словото си. 

Светнете прожекторите във вашите градове и села. Не се страхувайте! За да има светлина и да се види, че тяхното управление и в местната власт е обрасло с шуробаджанащина, далавери и кражби. Нека от днес тази светлина да тръгне по цялата страна, за да се види истината, за да дадем сили и смелост на народа си, защото 1 500 000 живеят под прага на бедност, 400 000 живеят с по-малко от минималната заплата, близо 4 000 000 българи живеят с под средната заплата. Но имаме за една година нови 61 милионери, 4 млн. живеят под средната заплата, но 400 си увеличаваме заплатите на всеки 3 месеца - депутати, министри, съдии, комисари в КЕВР и в обраслата с привилегии политическо-административна структура. Това не е справедливо, господа управляващи! И вие трябва да се откажете от тези привилегии, иначе народът ще ви откаже. Срещу тази наша политика се е изправила стана - стената на системата, която не иска да се раздели с благините си, която не иска да ги сподели с народа си, допълни лидерът на социалистите.

Но днес, с вашата подкрепа, със силата на тези над 15 000 души, ние имаме нова енергия да продължим тази борба, защото тя е справедлива. Днес тези прожектори да покажат истинската картина на живота в България. Българи умират по улиците, защото няма болница. Българи умират в болниците, защото нямат пари да си платят. Децата излизат неграмотни от училище. Изчезваме като нация, хора. Изчезваме като народ. Те управляват 8 години, а той лично е във властта от 2001 г. Изведнъж, вчера се събуждат, за да разберат, че пътищата, които построиха, не са модерни, а са дупка до дупка, защото крадоха от там. Да разберат, че блоковете, които санираха не са здрави, а протекоха, защото крадоха от там. Да разберат, че търговските вериги са лоши и продават второкачествена храна, защото търговските вериги ги купиха и те лобираха за тях години наред.

Сега се събуждат, като че вчера са влезли във властта. Управлявате 8 години, г-н Борисов, предостатъчно. Преуморена и безидейна власт, която ни предлага две неща - нестабилност и войнстваща агресия. Всеки ден в коалицията се карат помежду си за пари, обществени поръчки, назначения и влияние. Валери Симеонов срещу министрите на ГЕРБ. Цветанов срещу Волен Сидеров. Всички заедно срещу народа си. Това е нестабилно управление, нестабилна политика. Днес сутринта казват едно, на обяд решават второ, а вечерта- трето. Няма перспектива, няма сигурност, не можеш да правиш планове за бъдещето си, защото не знаеш с какъв акъл ще се събудят на другия ден. Тази политика е прикрита с войнствена агресивност. Бойко Борисов и управлението отвориха война на всички и на всичко. Отвориха война на президента Радев и така рушат държавността и институциите в България. Те отвориха война на опозицията, която изпратиха в Сибир от парламентарната трибуна и така рушат парламентаризма. Най-страшното е, че те отвориха война на вас, скъпи българи, когато оставиха хората с увреждания да стоят пред парламента на патерици, защото си позволяват да кажат, че системата ги убива. Те нарочиха всеки протест като платен, като купен. Ще кажат така, сигурно, и за днешния, защото виждат в народа си враг, каза още Нинова.

Срещу тази непоследователност, нестабилност, войнстваща агресия, цензура- ние искаме друго. Ние искаме сигурност, мир, спокойствие, високи доходи, достоен живот. Най-големият враг, скъпи приятели, на тези наши искания и мечти е един - апатията и безверието. Знаем, че много сте лъгани. Знаем, че много хора не вярват, че нещо може да бъде различно. Знаем, че много хора мислят: "Така е било и така ще бъде". Не няма да бъде така. Може да бъде и различно, г-н Борисов и скъпи българи.

Може да имаме българско производство, можем да се храним от българската земя. Можем да се лекуваме без да доплащаме. Можем да работим - българските институции, всички заедно, и за общото благо. Може трудът ви да бъде уважаван. Може пенсиите да бъдат индексирани. Може децата да получават помощ от държавата, за да не изчезнем като народ. Можем, ако бъдем заедно и много, защото те ни искат разделени и на колене. Но ние сме изправени, г-н Борисов. Вие искате да ви ръкопляскаме вкъщи, пред телевизорите, но ние сме тук, за да протестираме. Ние не сме на колене и не ръкопляскаме по нареждане. Изправени сме, горди българи сме, смели българи сме и сме тук да ви кажем: "Оставка! Отивайте си- Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и заедно с онези, които в тъмното, отзад, ви дърпат конците, защото искаме справедливост, искаме да бъдем свободни хора, искаме да имаме достойнство. Отивайте си, за да я има България и за да живее този народ", каза още Нинова.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

"Днес за мен не е празник, защото съм гневен. Гневен съм заради мизерията и бедността, заради корупцията". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев по време на митинг-протеста.

"Ще застанем под прозорците на Борисов и той трябва да ни чуе, че повече така не може! Промяната идва с нас! Нека Бойко види това множество и да знае, че ще го отвеем. И повече няма да позволим да вземе власт от българския народ!", каза още Стоян Мирчев.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Калоян Паргов: България трябва да се промени и всички българи да имат шанс да работят и живеят достойно тук

"България трябва да се промени така, че всички българи да имат шанс да работят и живеят достойно тук", заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред 15 000 хиляди, събрали се на първомайския митинг срещу мизерията и грабежа. Той обясни, че днешният 1-ви май не е празничен, а е ден на протест срещу бедността и корупцията, с които ще се запомнят трите правителства на ГЕРБ. По думите му днешна България е изправена пред огромно предизвикателство - работещите хора напускат страната в желанието си да намерят по-справедлива оценка за своя труд. "Правителството не си дава сметка, че демографската катастрофа застрашава съществуването на нацията ни, която има хилядолетна история. Липсата на социална чувствителност, на грижа за бедните, болните, хората с увреждания и майките е запазена марка за днешните управляващи от ГЕРБ. И с това ще бъдат запомнени те", категоричен бе той. Според него процесът на ликвидация в държавата продължава с болници, училища, предприятия и научни звена.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Паргов обясни, че решението е едно - силно участие на държавата в икономиката, гарантирани трудови, социални и граждански права. Социалистът подчерта, че България трябва да си върне пазарите и да поеме по пътя на индустиализацията и въвеждането на високи технологии. Според него справедливостта и солидарността са ценностите, които ще ни изведат от блатото на бездушието и общественото разделение. "Ако сега не ни чуят управляващите, ще чуят гласа на народа на следващите избори, а те чукат на вратата. Нашата цел е добруването на мнозинството от българите, а не благополучието на малцинството", каза още председателят на БСП-София.

"Вярвам, че нашият глас ще бъде чут. Вярвам, че бъдещето на България не е обречено, че със силата на общата ни воля ще променим утрешния ден на трудещите се българи!", категоричен бе Калоян Паргов.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Стела Енева: Не искаме привилегии, а само право на труд и приличен живот

"Днес е празник на труда и трудовите хора, но в обществото ни нараства несправедливостта към тези, които градят нашето настояще и бъдеще", заяви параолимпийска лекоатлетка Стела Енева. Тя обясни, че като човек с увреждане още по-осезателно усеща несправедливостта в нашето общо ежедневие. "Пътувах по света и видях възможностите, предоставяни на хора като нас. Може и тук да бъде така. Ние не искаме привилегии, а само право на труд и приличен живот. Ние сме част от света и трябва да имаме своето достойно място в него", заяви Енева.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Александър Бончев: Нека построим държава, в която младите имат бъдеще

"Аз съм студент, решил да остане в България. Решил да гради бъдеще тук. Мои приятели и близки избраха лесния път - някъде навън. Аз обаче останах", заяви Александър Бончев, студент от Софийския университет. Той обясни, че откакто е студент, му се е налагало да работи какво ли не, дори и без трудов договор. "Това е по-трудният избор и аз го знам. Аз обаче съм още тук и няма да си ходя", подчерта той. По думите му трудът не се оценява, младите бягат, а държавата се прави, че не вижда как бъдещето на прекрасната ни страна си отива. "Нека днес покажем, че сме недоволни. Нека днес накараме хората отново да проговорят. Нека цяла България чуе. Нека Европа чуе. Нека чуят, че искаме промяна. Нека знаят, че има хора като мен, още тук. Нека разберат, че друг избор нямат. Нека да започнем да строим държава, в която младите хора имат бъдеще", призова Александър Бончев.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг

Д-р Дулева към управляващите: Зов за помощ, за спасяване на държавните болници с общинско участие

"Г-н здравен министър, г-н премиер, господа управляващи- зов за помощ, за спасяване на държавните болници с общинско участие", така се обърна д-р Дулева от Ловеч към управляващите. Тя обясни, че здравеопазването ни е болно и умира. "Държавните болници фалират една след друга. Те не трябва да са фирми, здравето не е стока и не се търгува" категоричнна бе д-р Силвия Дулева.

"Всички граждани сме потърпевши от хаоса в здравеопазването. Здравната ни система има нужда от промяна, защото в момента нито пациентите, нито лекарите са доволни", заключи тя.

Протестен митинг срещу бедността и корупцията на 1 май

Снимка: Иван Григоров, Дир.бг