Това потвърди самата дипломатическа мисия в електронно писмо, изпратено тази сутрин до Дир.бг. Не е посочена точната дата на инцидентите, нито типът и обхватът на нанесените щети.

"Този инцидент е последният от серията кибератаки против Република Азербайджан, включително Министерството на външните работи и неговите онлайн ресурси", се казва в писмото, което не е подписано от конкретен служител.

Удар на "Анонимните"

За атаката в края на миналия месец съобщиха на 3 юли "Анонимните" в България, но това не бе широка разгласено.

В техен имейл пишеше следното:

"Анонимус" - България успя да проникне в компютърната мрежа на посолството на Азербайджан в София. От компютъра на посланика и дипломати бяха изтеглени стотици документи, дипломатически  ноти  и писма, някои от които с гриф "Строго секретно".

"От тях става ясно, че държавната авиокомпания на Азербайджан Silk Way е транспортирала стотици тонове оръжие за терористите в Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, Африка  с дипломатически полети, разрешенията за които е получавала от България и други европейски държави."


Този сигнал залегна в основата на журналистическо разследване на "Труд", цитирано и от Дир.бг. В днешния си текст посолството на Азербайджан реагира на разкритията.

Писмото е съставено на по-скоро грапав английски език и не всичко в него е възможно да се преведе с прецизността, особено необходима при работа с официален документ.

От него излиза например, че български медии са свързани с кибератаките:

"Изданията, които предават безпочвени обвинения, свързани с тази хакерска атака, както и с времето на този инцидент не са (не правят това?) по съвпадение и може би сочат произхода и замисъла зад тази атака против Република Азербайджан."

Подчертава се колко належащо е сътрудничеството "в разследването и наказването на такива криминални деяния".

"Ние се надяваме - пише по-нататък ненаименуваният дипломат, - че Република България, която е страна домакин и чиито интернет доставчици използва посолството на Азербайджан, напълно ще сътрудничи за тази цел."

Полетите на "Силк уей"

В частта, посветена конкретно на публикации за "Силк уей", посолството никъде не отрича директно, че с граждански на азербайджанската компания полети е било превозвано оръжие за терористи. Писмото гласи:

"Що се отнася до обвиненията в печата за операциите на азербайджанската авиокомпания "Силк уей", посолството решително отхвърля тези спекулации като неоснователни. Авиокомпания "Силк уей" е водещ доставчик на транспортни (в оригинала freight logistics, "карго логистични", да речем) услуги в Азербайджан, който си е спечелил международна репутация за своите надеждни, ефикасни и прозрачни операции в цял свят в пълно съгласие със съответните правила на IATA/ICAO*".

Трудно разбираем остава обаче най-същественият по принцип текст, с който завършва писмото:

"Добре установена международна практика е, че въздушните превози на опасни товари следват режимите на контрол над оръжията и съответните регулации на IATA/ICAO, и дипломатическо разрешение от страната изпращач и получател, както и (от) страните по въздушния маршрут е придобито, а подробна информация за съответния товар е предоставена чрез дипломатически канали."

- - -
* Международна асоциация за въздушен транспорт и Международна организация на гражданската авиация