Съдът прие, че налице е обосновано предположение за авторство на деянието от страна на Ганчев. Поради добрите му характеристични данни чистото му съдебно минало, фактът, че е познат в обществото, специализираните магистрати му намалиха гаранцията с 200 000 лв.
Съдът прие, че има достатъчно данни, Ганчев действително да е ръководил престъпната група, заловена при акция "Захар".

На 29 май Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на Гриша Ганчев. Двете обвинения са за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.
Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Спрямо Ганчев бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 500 000 лева. Мярката бе съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му бе забрана да напуска страната.

Спецакция "Захар"
се проведе на 10 май, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях.