В 344 училища и детски градини днес са преустановени учебните занятия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Заради висока заболеваемост от грип в 137 училища в Бургаска област няма да има учебни занятия до 18 януари. От 16 до 18 януари по предписание от РЗИ няма да учат 120 училища в област Стара Загора, 65 училища в област Шумен и 16 училища в община Силистра. В област Пловдив няма да учат две училища - Основното училище "Христо Ботев" в село Поповица, и в Професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот.

Епидемия беше обявена в областите Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, а от днес и в Перник. Очаква се днес да бъде взето решение дали варненските ученици да бъдат пуснати в грипна ваканция, заболеваемостта се повишава. Предепидемични стойности са регистрирани в Ямбол и Пазарджик.

В Перник ваканцията на учениците е четири дни, считано от 17 до 22 януари включително. Мерките са предприети във връзка с високата заболеваемост в сред учениците в общината.

Строг сутрешен филтър на база предписанията на РЗИ ще има в детските градини Сутрин децата ще бъдат преглеждани от медицинската сестра и при проявени симптоми те ще бъдат връщани в къщи. Няма да бъдат допускани и болни лица от персонала. Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа в детските заведения.

Лоши метеорологични условия пък са причината в две учебни заведения в Кюстендилска област също да няма учебен процес - в Основното училище "Христо Ботев", и в Детската градина "Райна Княгиня" в община Невестино. Едно училище в област Кърджали също е затворено - Средното училище "Никола Й. Вапцаров" в село Бенковски. Продължава да няма занятия и в Детската градина "Детелина" в село Черно поле, община Ружинци, Видинска област.