Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването, цитиран от "Фокус".

По думите му епидемиологичната обстановка в страната в момента е обичайната за сезона. Има повишена заболеваемост от някои детски и заразни заболявания, например варицела, но това не е необичайно. Има и заболявания от грип, но все още не можем да говорим за епидемия, допълни д-р Кунчев.

Той посочи, че грипните щамове, които се очакват в Европа и у нас, са и тези, които бяха предвидени от Световната здравна организация и за която бяха пуснати противогрипни ваксини. Това са щамовете „Виктория” и „Калифорния”. "Виктория" е от типа А (H3N2), а "Уисконсин" е от типа В.
По думите на Кунчев тази седмица е последната, в която не е късно хората да се ваксинират, преди грипът да настъпи и у нас.

В началото на октомври министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обобщи, че в България всяка грипна вълна засяга между 250-300 хиляди души, от които около 30 на сто са деца. Тя препоръча най-рисковите групи - деца, възрастни и хронично болни - да се ваксинират.