В столицата и в още няколко български града грейнаха коледните елхи. На фона на танцови и хорови изпълнения, както и друга разнообразна програма, София, Русе, Стара Загора, Плевен и Видин заблестяха в празнични светлини.

Коледното дърво в София грейна за първи път на площад "Св. Александър Невски"

Коледа е това специално време в годината, когато домовете ни излъчват специално сияние на уют и топлина, спокойствие и надежда, заяви кметът на София Васил Терзиев при запалването на светлините на коледната елха в София, предава БТА.

Моята мечта винаги е била не само домът ми, но и градът да бъде място, в което ние чувстваме, че имаме криле и което ни кара да мечтаем, отбеляза Терзиев.

Снимка: БТА

Той каза, че е изключително щастлив, че посреща началото на коледните празници с един дългоочакван подарък - превръщането на пространството около храма "Свети Александър Невски" в пешеходна зона.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Кметът благодари на всички, които са помогнали това да си случи - на предишната администрация на Столичната община и на Столичния общински съвет.

Тази година за първи път коледната елха на София е на пл. "Св. Александър Невски". Предишните години коледно дърво беше украсявано пред НДК, а още по-рано - в градинката при ул. "Алабин" и хотел "Рила".

Снимка: БТА

През целия декември площадът от ул. "Г. С. Раковски" около храмовете "Света София" и "Св. Александър Невски" ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. "Г. С. Раковски" около храмовете "Света София" и "Св. Александър Невски" ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Снимка: БТА

Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София започна от 18:00 ч. с детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс "Лумини" с феерични светещи кукли и характери на "Жар Театър" и "Фест Студио Жар". Дядо Коледа пристигна на тържеството и се снима с децата.

Снимка: БТА

През целия декември площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното облагородяване на знаковата за столицата зона. В духа на посланието на инициативата "Светлината в теб" се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея "Елхи на таланта", коледен базар за храни, напитки и творчески продукти.

В Русе поставиха началото на коледно-новогодишния фестивал

За втора поредна година символ на предстоящите празници в града е голямо естествено дърво пред сградата на Общината. То е с височина около осем метра и е посадено преди 15 години.

В празничната програма тази вечер се включиха детски музикални и танцови състави и мажоретки. За радост на присъстващите при елхата пристигнаха Дядо Коледа и Снежанка.

На централния площад "Свобода" в града е изграден и коледен базар, а пред сградата на Русенската опера работи ледена пързалка, добавя БТА.

Снимка: БТА

Програмата на коледно-новогодишния фестивал в Русе тази година включва концерти, спектакли, коледно надиграване и работилница за приготвяне на коледни сладкиши.

И Стара Загора засия в коледна премяна

Вечнозелената елха на площада пред Община Стара Загора засия тази вечер в красива коледна премяна. Дванайсетметровото дърво, украсено с хиляди светлинки и разноцветни играчки, озари лицата на най-малките, дошли да видят тържественото запалване на светлините.

Специален гост беше Дядо Коледа, който пристигна от далечна Лапландия. Той пожела на всички пълни с топлина и уют коледни празници. За настроението на малки и пораснали се погрижиха талантите от вокална студия "Усмивки", театрална студия "Фантазио", младежката театрална студия "Сцена 99", детско-юношеския народен хор "Жарава" и балетната школа при Народно читалище "Родина-1860". Специален поздрав към всички беше огнено шоу.

Снимка: БТА

"Искам да ви пожелая прекрасни празници да бъдете живи и здрави, много послушни, както сте били през тази година, и да носите много радост на вашите родители и много сбъднати мечти", обърна се към децата кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той допълни, че "всички деца са прекрасни и заслужават най-доброто", предава БТА.

Това беше първото събитие, даващо начало на програмата за зимните празници в града на липите, която ще завърши с новогодишно веселие с оркестър "Авлигите", минути преди началото на новата 2024 година.

Със запалването на светлините на елхата, светна и всяка друга коледна украса в Стара Загора.

Коледната елха грейна и в Плевен

Тази вечер в Плевен грейнаха светлинките на коледната елха на централния площад "Възраждане".

Специално за децата имаше подготвено тържество с много песни, танци и забавни въпроси. В главната роля беше джуджето Слушко - Непослушко, а компания му правиха Джуджанка и Снежанка, Соник и още куп малки джуджета. Децата на Плевен посрещнаха и най-чакания гост - Дядо Коледа.

Снимка: БТА

Той покани кмета на община Плевен д-р Валентин Христов, за да отброят заедно секундите до тържественото запалване на светлините на коледната елха.

И тази година малките зрители бяха зарадвани с лакомства, раздавани от джуджета. На финала заря огря небето над града, а част от присъстващите малки и големи плевенчани се хванаха на хоро, добавя БТА.

Цветна заря постави началото на коледно-новогодишните празници във Видин

Тържествено запалване на светлините на коледната елха на централния площад "Бдинци" организира тази вечер Община Видин. Многоцветна заря озари небето над дунавския град едновременно с грейването на коледните светлини.

В празника участваха ученици от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" и деца от детска градина "Славейче". Нетърпеливо децата очакваха Дядо Коледа и Снежанка. Те пяха песни и рецитираха стихотворения, за да ги чуе белобрадия старец и да пристигне по-бързо при тях.

Снимка: БТА

Дългоочакваните гости раздадоха подаръци на видинските деца и заедно отброиха секундите до запалването на светлините на коледното дърво.

Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова пожела на всички деца да бъдат здрави и послушни. "Нека посрещнем предстоящите празници с най-близките си хора, с много настроение, с надежда за по-хубави дни и благоденствие. Бъдете здрави, обичайте се и правете добрини", каза още заместник-кметът на Видин.

И тази година в празничната програма през декември са включени куклени представления, работилници за деца и възрастни, нова коледна инсталация "Бяла приказка", традиционните концерти на училища, състави и културни институти, изложби, литературен салон, Фолклорен събор "Бъдник", коледарско шествие.

По традиция община Видин организира посрещането на Новата 2024 година на площад "Бдинци" с празнично веселие, добавя БТА.

Също днес започна и Коледният базар. В къщичките на площада търговци и местни производители предлагат свои ръчно изработени продукти, сувенири, играчки. От пекарната ухае на прясно изпечени сладкиши и се носи аромат на греяно вино.